Пхенян: Континенталните и тихоокеанските операции в САЩ са в обхвата на севернокорейски ракети

Северна Корея заяви, че изстрелването на балистичната ракета земя-земя в неделя е доказало, че тя е в състояние да носи голяма ядрена бойна глава, съобщи в понеделник държавната информационна агенция на Пхенян - KCNA.

Лидерът на страната Ким Чен-ун наблюдавал пускането на ракетата, която достигна височина от 2111,5 километра и прелетя 787 километра.

Тестът беше "насочен към проверка на тактическите и технологичните спецификации на новоразработената балистична ракета, способна да пренася тежка ядрена бойна глава", каза КСNА.

Северна Корея предупреди Съединените щати да не я провокират, заявявайки, че "континенталните и тихоокеанските операции в САЩ са в обхвата на севернокорейски ракети".

Ким е обвинил Вашингтон, че "сплашва" страните, които "нямат ядрени оръжия", и е предупредил САЩ да не подценяват факта, че са в обсега на Северна Корея за нанасяне на удар.

"Ако САЩ непохватно се опитват да предизвикат КНДР, те няма да избегнат най-голямата катастрофа в историята", заявил севернокорейският лидер.

Поредното от изстрелванията, с които КНДР предизвиква международната общност идва при особено засилено напрежение на Корейския полуостров и по-активни мерки от страна на САЩ против заплахата, каквота представляват ракетните и ядрените тестова на Пхенян.

Свикаха спешно Съвета за сигурност
Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание за поредното ракетно изпитание на Северна Корея. Срещата е поискана на САЩ, Япония и Южна Корея.

Уругвай е ротационен председател на Съвета този месец и неговата мисия в ООН съобщи, че закритите консултации ще се проведат във вторник.

Ники Хейли, която е американският постоянен представител в ООН, заяви по телевизия Ей Би Си, че САЩ работят добре с Китай, който е най-близкият съюзник на Северна Корея. Тя допусна възможността за нови санкции срещу Пхенян.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини