Паисиевци посветиха седмица на Земята

Водата - тя е в реките, езерата и кладенците, моретата и океаните, в почвата. Откриваме я в дъждовната капка, в утринната роса, по заскрежената пътека, в заледената ледена висулка. Има я във всеки жив организъм, има я навсякъде!

Тази така необходима ни прозрачна течност без собствен мирис е най-разпространеното химическо съединение на Земята, а химическата формула H2O, с която е отбелязана в учебниците по биология и химия, всъщност е средата, в която протичат всички биологични реакции и без която животът на Земята е немислим.

Живителната течност, наречена вода, е извор на жизненост, енергия, сила и здраве. Тя е самият живот.

Това е мотото на представената днес презентация по повод Деня на Земята - 22 април. Под ръководството на г-жа Силвия Барутчиева ученици от четвърти и пети клас разкриха невероятните свойства на водата и нейното огромно значение за планетата ни. Водещите Ачелия Мустафа и Паскал Гогов разказаха за чудото-вода, пътешестваха в бъдещето и констатираха какво чака планетата ни, ако не се грижим и не пестим водното богатство на единствения ни дом. Юлкер Мехмед прочете пред всички присъстващи Писмо от бъдещето с послание човечеството да съхрани разнообразието от жизнените форми на земята и да спаси нашата планета от глобални бедствия и катаклизми, да полага повече усилия за запазването и прочистването на водните ресурси.

В края на изявата учениците приеха ЗЕЛЕНА ХАРТА НА СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ", с която се ангажираха да пазят планетата и нейните блага, да ценят и пестят водата и да използват икономични енергоизточници.

Скъпи паисиевци, Земята е третата планета от Слънчевата система и е едно изумително красиво и величествено място във Вселената, което е станало дом на милиони видове живи организми, включително и на нас - хората. На този етап от човешкото развитие, Земята е единствената ни известна планета, на която може да има живот такъв, какъвто го познаваме. Нека я съхраним уникална и незаменима, наша!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини