СЗО предупреждава за епидемия от хепатит

Световната здравна организация (СЗО) призова да се предприемат незабавни действия за справяне с разпространяващата се епидемия от вирусен хепатит, съобщава Ройтерс.

Броят на починалите хора от хепатит расте. Повече от 325 милиона души не знаят, че са заразени с вируса, алармират от организацията, допълвайки, че има липса на достъп до потенциално животоспасяващи медикаменти.

В първия си доклад за заболяването от СЗО отбелязват, че милиони хора са заплашени от хронично чернодробно заболяване, рак и преждевременна смърт, ако не бъдат предприети спешни действия за провеждане на изследвания и лечение.

Сега вирусният хепатит е голямо изпитание за общественото здраве, което изисква спешен отговор, предупреди в съобщение генералният директор на световната организация Маргарет Чан.

Регистрирани са 325 милиона случая на хепатит Б и хепатит C - основните два от пет вида хепатит, отговорни за 96% от смъртните случаи от заболяването.

Инфекцията изисква дългогодишно лечение, за което СЗО препоръчва антивирусното лекарство тенофовир.

Хепатит C може да бъде излекуван относително бързо, но лекарствата са твърде скъпи за много пациенти.

Вирусният хепатит е убил 1,34 милиона души през 2015 г. или колкото при заболелите от туберкулоза и СПИН. Но докато броят на смъртните случаи при последните две заболявания намалява, то при хепатита се увеличават - 22% скок от 2000 г., предупредиха от СЗО.

Около 1,7 милиона са новозаразените от хепатит C през 2015 г., общо заразените в света са 71 милиона души.

Експертите посочват като основни причини за заболяването небезопасните здравни процедури и при инжектиране на лекарства.

Разпространението на новия вирус хепатит Б намалява благодарение на ваксина, която е част от имунизацията на децата. 84% от бебетата, родени през 2015 г., са ваксинирани срещу инфекцията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини