Парламентът с председател,Цвета Караянчева е негов заместник

Начело на Народното събрание в първото му заседание днес  застана Димитър Главчев, другите партии не излъчиха свои кандидати. Той оглави НС със 157 гласа "за" и въздържали се 81. Ще има и петима заместници - по един от всяка парламентарна група - Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от ОП, Веселин Марешки от Воля и д-р Нигяр Джафер от ДПС. 

„След като съм приел номинацията, значи съм готов да променя живота си”, каза по-рано Димитър Главчев. Той добави, че ако бъде избран, няма да влиза в словесни битки с опонентите си.

По-рано той каза, че кабинетът трябва да реши дали ще останем държава, подвластна на чужди интереси. 

От своя страна зам.-председателят Цвета Караянчева заяви в първото си интервю след като бе избрана пред „Нов живот“:

„Изключително съм развълнувана от номинацията, която получих от ръководството на партията, защото това е признание не само към моята работа, но и към работата на колегите ми от област Кърджали, на структурите тук. Защото това, което направихме през годините, наистина е значимо и ръководството го е оценило. Естествено, сега като заместник-председател на 44-ото Народно събрание, ще имам допълнителни отговорности, но винаги първата ми отговорност и грижа е развитието на област Кърджали. И това, което мога да направя за региона. И на този пост регулярните срещи с хората ще ги запазя, ще направим така, че винаги да има кой да ги чуе. За радост аз не съм избрана от друг избирателен район, аз от района, в който живея. Така че познавам проблемите и болките на хората и ще продължа да работя за тях“.

Румен Радев зае своето място в пленарната зала. Неговите предшественици на поста обаче не уважиха церемонията - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов не се появиха. 

Новите депутати в парламента

са точно толкова, колкото и тези с опит – 120 на 120. Най-младият ще е Теодора Халачева от БСП, бивша манекенка.

"Тонът в първото заседание на Народното събрание беше конструктивен. Дано да се запази такъв до края, пожела служебният премиер Герджиков. „Лошо впечатление ми направиха две неща, че има малко жени в парламента и има малко юристи в парламента. Дано тези недостатъци бъдат преодолени от общата воля наистина парламентът да работи така, както трябва във вече не малката история на съвременния парламентаризъм в България“, посочи още Огнян Герджиков.

На провелите са на 26 март 2017 г. предсрочни парламентарни избори партията на Бойко Борисов ГЕРБ спечели най-много гласове - 1 147 292. В новия парламент тя ще има 95 депутати.

Втора политическа сила остава БСП, но тя съществено съкрати преднината на основния си опонент от предишните избори. Левицата ще има 80 мандата. За нея са гласували 955 490 гласоподаватели.

Трети са коалицията Обединени патриоти с 27 депутати, осигурени им от получените 318 513 действителни гласа. Движението за права и свободи ще има 26 народни представители. Със 145 637 действителни гласа партия ВОЛЯ на Веселин Марешки влиза за първи път в Народното събрание с 12 мандата.

В проведените избори за народни представители няма избрани независими кандидати.

54.07% е била избирателната активност на проведените избори на 26 март. От 6 810 341 гласоподаватели, упражнилите правото си на глас са 3 682 151. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини