Музиката с трайно място в творческия свят на СУ „Отец Паисий“

Тя може да разказва всичко, без да отрони и дума, говори различни езици, а всеки я разбира, може да променя, без да навреди на някого, може да радва, да лекува, да превзема хора и светове, да разтърсва сетива, да ни кара да забравим и да запомним, но си няма родина, защото обиталище ѝ е всяка човешка душа… Тя е мъдрост и философия, магия и реалност, висше творение на разума.

Познахте ли я? Нея – МУЗИКАТА…

Това могъщо лесно откриваемо и едновременно толкова абстрактно изкуство, притежаващо ключ към всяко човешко сърце, е любимо на малки и големи паисиевци. С него те радват, творят, побеждават.

Участията им в различни музикални състезания и конкурси са доказателство за това. В Националното състезание „Ключът на музиката“ за поредна година ученици на СУ „Отец Паисий“ демонстрираха своя талант и музикални умения. Първи места на Областния кръг, проведен в град Пловдив, заслужено спечелиха: Димитър Стефанов от V Б клас, Даниела Михова от VII Б клас и Джулия Гардинър от VII В клас. Достойно представиха училището ни и Марина Владинова- IV В клас и Паскал Гогов от V Г клас.

Със златен медал, плакет и отличен диплом от XVII-ти Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ бе удостоен ученикът Иван Златков Белев. Започнал да изучава тънкостите на гайдарското изкуство още от 7-годишен при г-н Костадин Илчев в Народно читалище “Христо Ботев“ – град Смолян, днес Иван е победител - с уникалното си изпълнение на гайда завоюва престижното първо място в конкурса, провеждащ се в гр. Стара Загора.

Чрез музиката паисиевци изразяват себе си и търсят път към всеки. С нея преоткриват света си, правят го по-красив и близък, превръщат общуването в интересно преживяване, срещите  - по- вълнуващи. Тя обединява, разведрява, свързва ги с истинската им същност, кара ги да мечтаят…

„И тя е такава, защото с все сила те кара да мислиш, да търсиш,
да откриваш и да надникваш зад паравана от чувства и ти помага да се научиш да разграничаваш истинските от псевдо-истинските.“ (Ирена Сиракова).

Истински и реални са музикалните постиженията на паисиевци под ръководството на г-жа Евгения Пейкова, наградена с диплом за отлична педагогическа дейност и златен медал от УС на НМФС „Орфеево изворче“.

Старите хора казват,че музиката е „балсам за душата“, класиците я определят като разум, въплътен в прекрасни звуци, а ние, живеещите днес, знаем, че музиката е живот и път...

Сътворявайте и създавайте музика, градете и следвайте своя път, мили наши музикални таланти! Бъдете все така успешни! Превръщайте нашето „сега“ в по- хубаво „утре“!

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини