Децата пътуваха в Младежкия с Бистра и Наце из 14 кътчета на света чрез забавни игри

    Любознателни деца от Хасково попътуваха чрез игра с пътешествениците Бистра Якимова и Наце Сапунджиев из 14 вълнуващи кътчета на света. Двамата заедно със сестрата на Бистра-Петя ги поведоха в предиобедно приключение с опит да запалят искрата на истински пътешественик у малките. Чрез забавните игри и и превъплъщения с традиционни за местата, на които се отзоваваха облекла, малките се забавляваха от сърце. Така посетиха Бразилия, Япония, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Гърция, Кения, Индия, Перу, Бали, Доминиканска република, Китай, Белгия, Мавриций.

    По този симпатичен начин те се запознаха и с пътешественическата книга на двойката „Магията на пътуването: последвай местните“, в която Бистра е автор, а Наце показва, запечатаните през фотоапарата си моменти , които допълват нейните разкази. 

    Наце Сапунджиев е IT специалист, Бистра е травъл блогър.

    Преди години двамата се запознават на съвсем обичайно и скучно място за пътешественическите им души-офиса на фирмата, в която работят. През 2012-та година пътуване до Гърция за Нова година отпушва свободата им да изследват -света, хората и себе си.

    След обиколени над 55 места по земнот окълбо, факт е и книгата им за пътешествия. Решават по този начин да предадат  както самите те я определят “заразата“ да се пътува и да се опознават хора и култури.

    На страниците на томчето Бистра и Наце са описали с думи и снимки 14 дестинации, като са ги подбрали за това, че в тях са им се случвали при обиколките най-интересните истории, опознавайки местните хора.

    Те казват за себе си, че са не просто туристи, които обикалят популярните забележителности на една страна, а изследователи, защото считат, че са опознали един район, когото се докоснат до хората-до техния начин на живот, обичайните и необичайните им занимания.

    Въпреки, че си има списък с дестинации, които предварително е  харесала и набелязала, двойката твърди че понякога “дестинациите избират тях“.

    Пътуват към ново предизвикателство по различни начини-летят със самолет, вървят пеша, понякога чрез платформите за „споделено пътуване“. След няколко седмици заминават за Испания, където ще вървят по Камино де Сантяго. През миналата година са изминали 350 километра по пътят Камино, но в друга част от него, с километрите, които ги очакват в предстоящото пътешествие ще преминат през целия маршрут от 780 километра.

    Досега при пътуванията си Кения описват като любима дестинация и то, защото са живели с кенийско семейство, без ток, вода и каквито и де е удобства от съвременния свят. „ Тези хора обаче ни заразиха положително с това, че ни показаха, че щастието наистина не е свързано с пари и материалното. Те имаха усмивки, които не падаха от лицата им, за разлика от много хора в уредения свят с много пари и удобства“, казва Наце. За него и Бистра почти няма място по света, до което да им се струва невъзможно да стигнат, защото са категорични: Когато човек иска да е някъде, ще намери начин да стигне до там, независимо дали по-рано или по-късно. Все пак, като по-трудно постижимо предизвикателство отчитат полюсите.

    За двамата пътят е наситен смислово с това, че опознавайки другите, опознаваш себе си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Ивелина
      2 0
      13:45, 28 мар 2017
      Беше много забавно и образователно за децата. Нека да се правят повече такива събития. Благодарим на ТИЦ-Хасково, че поканиха тези интересни хора.
    Последни новини