"Космически мечти" в хартиените ракети на малките славейковци

    Днес в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" се проведе едно необичайно състезание. Дисциплината се нарича "изработване и изстрелване на ракети от хартия" и представлява всъщност първият етап от тазгодишния конкурс за проекти, презентации и есета на тема "Космически мечти", обявен от учителите по "Физика и астрономия" в "училището за шампиони" г-н Христо Банев и г-жа Росица Тодорова, които бяха и компетентното жури в състезанието. Надпреварата бе предвидена за четвъртокласниците. Според регламента по двама представители от всеки клас, общо 14 деца, трябваше да изработят предварително и да изстрелят възможно най-далеч своите хартиени ракети. Всеки участник е с право на два опита, а редът на явяване е след изтеглен в началото жребий.

    Изключителна емоция предизвика състезанието, всички класове подкрепяха своите представители с аплодисменти и окуражителни възгласи. В крайна сметка първото място заслужено спечели Камен Стилянов Каменов от IV"в" клас, който постигна невероятните 20,40 м при втория си опит. Второто място е за Мерт Алпай Юксел от IV"б" с 18 м, а третото - за Кристиян Радков Иванов от  IV"д" клас с достигнати 17 м полет. Специална награда за красивата и функционална ракета получи Ерен Юскан Бекир от IV"в" клас.

    Естествено в надпреварата като представител на осми отбор, но без право на класиране, се включи директорът Милко Багдасаров, който направи саморъчно ракета от календар на училището за 2017 година непосредствено преди началото на състезанието.

    Този вид проява носи изключително приятни емоции за децата и техните учители, които им пожелават "да са винаги толкова упорити, любознателни и преследващи целите си, да се осмеляват на всяка цена да мечтаят за това, което ги вълнува и да споделят с околните своите красиви "космически мечти"! 

    Заключителният етап на конкурса за есе, презентация и конструкция на космически кораби и апарати ще се проведе на 6 април 2017 г. и ще включва ученици от различни възрасти.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини