Полицията разкри 61,7 процента от извършените престъпления в област Кърджали

Директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов представи  отчета за резултатите за дейността на дирекцията през 2016 г.

ОД на МВР-Кърджали направи отчет-анализ за дейността си през 2016 година вчера. На отчета присъстваха старши комисар Светослав Манолов, зам.-директор на ГД „Гранична полиция”, окръжният прокурор Желязко Стефанов, председателят на Окръжния съд Георги Милушев, председателят на Административния съд Виктор Атанасов, председателят на Районния съд в Кърджали Ангел Момчилов, административният ръководител на Районна прокуратура в Кърджали Гергана Колева. Анализ на дейността на дирекцията направи директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов.
Интензивността на престъпността през 2016 г. е нараснала. Регистрираните 927 криминални престъпления бележат ръст с 8,6 %, а в абсолютни стойности със 74 броя. Разкрити са 572 престъпления, което представлява увеличение на разкритите деяния със 105 броя. Разкриваемостта в процентно изражение – 61.7%, е увеличена със 7 % спрямо предходната година. Разкрити са и 77 други престъпления, регистрирани предходни години.
Структуроопределящи са престъпленията против собствеността – 372 броя. Същите са намалели с 52 броя – 12 % спрямо предходната година. Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През годината се отчита спад с 20 % на тези деяния, които от 338 са намалели на 271.
Повече от два пъти са намалели взломните кражби. Броят им е 49 при 105 през 2015 г.

Домовите кражби също бележат спад ( с 41 %) - от 94 на 55 през настоящата година. Преобладават кражбите от апартаменти. При тези кражби стойността на отнетите вещи – пари, златни накити и преносими компютри е по-висока.

Кражбите от магазини запазват броя си – 45. Отнемани са предимно цигари, малки количества хранителни стоки и алкохол.

Спад бележат и кражбите на части и вещи от МПС. Тези деяния са намалели с 18 % - от 33 на 27 през отчетната година.

През 2016 година не са регистрирани кражби от офиси, при 4 такива деяния през сравнявания период.

Джебчийските кражби бележат ръст с 6 броя. Регистрирани са 17 подобни кражби при 11 през сравнявания период. Предмет на кражби основно са мобилни телефонни апарати.

Броят на регистрираните кражби на селскостопанска продукция и животни е намален с 45 % -  от 42 на 23 през 2016 година.

Броят на измамите бележи спад.  Регистрирани са 22 деяния - с 6 по по-малко в сравнение с 2015 год., като преобладават телефонните измами по сценарий с “пострадал” роднина, нуждаещ се от спешно лечение, или доставка на отоплителна техника. Вследствие на проведените оперативни действия са установени лица, съпричастни към извършените деяния.

Грабежите са намалели. Регистрирани са 4 грабежа при 7 през сравнявания период. Повечето са извършени в областния център, в тъмната част на денонощието. Потърпевшите са основно жени. При два от грабежите отнетите пари и вещи са значителна стойност – скъп мобилен телефонен апарат и сума в размер на 2 800 лева. Няма грабежи с използване на огнестрелно или хладно оръжие.

Посегателствата спрямо МПС са увеличени от 8 на 10 броя през 2016 г. Шест от тях са противозаконни отнемания на МПС.

Регистрираните 61 престъпления, свързани с наркотични вещества са увеличени с 15 броя.

Разкриваемостта - 57 % - на регистрираните 42 престъпления против личността е нараснала със 7 пункта в процентно изражение.

Разкрити са извършените умишлено убийство и убийството на новородено. На 8.02.2016 г. около 12 ч. на улица в района на пазара в Кърджали, 19-годишен жител на града е умъртвил с огнестрелно оръжие 31-годишен жител на с.Петлино, община Кърджали. Извършителят на деянието е задържан. Повдигнато му е обвинение.

На 2.05.2016 г. в покрайнините на Кърджали е открит труп на новородено дете от женски пол. Вследствие на проведени оперативно-издирвателни действия, са установени и привлечени като обвиняеми майката и вуйчото на детето.

Разкриваемостта на регистрираните 27 телесни повреди – 55 %, е запазена. 

Разкрити са 37,6 % (140 бр.) от регистрираните 372  престъпления против собствеността. 

Разкриваемостта на регистрираните 271 кражби е запазена в процентно изражение - 38 %. От регистрираните 49 взломни кражби са разкрити 8.

Разкрити са 49 % от кражбите от магазини. През периода 12.10.2016 г.-24.10.2016 г., при условията на продължавано престъпление, са извършени 5 взломни кражби в тъмната част от денонощието от търговски обекти в с.Старово и сградата на кметството в с.Самодива, община Кирково. Отнети са хранителни стоки, напитки и завивки. Извършителят – лице, изтърпяващо присъда „лишаване от свобода”, незавърнало се от домашен отпуск от затвора в гр.Пловдив, е задържано непосредствено след поредната кражба от хранителен магазин. Преведен е в затвора.

От регистрираните 27 кражби на части и вещи от МПС, са разкрити 9 случая – с 2 повече от предходната година.

Разкриваемостта на кражбите на селскостопанска продукция и животни е 35 %. Разкрити са 9 от регистрираните през годината 27 кражби.

От регистрираните 17 джебчийски кражби са разкрити 8 деяния, при разкриваемост 47%.

Разкрити са 3 от извършените 4 грабежа. Досъдебното производство по четвъртото деяние е срещу известен извършител. Всички установени лица са криминално проявени.

Разкриваемостта на регистрираните 15 палежа е подобрена. Разкрити са 4 от тях, при разкриваемост 27 %.

Разкрити са 6 от регистрираните 10 посегателства спрямо МПС.

В края на 2016 г. са разкрити 51 от регистрираните 61 престъпления, свързани с наркотични вещества. Най-масово разпространяваният наркотик е марихуаната. Четири от случаите са за отглеждане на канабис и опиев мак. При извършителите преобладава групата на лицата на възраст между 18-30 г. През периода, при проведени оперативно-издирвателни действия е установена нива с около 300  растения канабис, а случаят е предоставен на друга дирекция на МВР.

При общоопасните престъпления – 407, се отчита ръст с 87 броя, дължащ се основно на ръста на престъпленията по транспорта, които са 74 % от общоопасните деяния.

 Установените 555 извършители на криминални престъпления, регистрирани през отчетната година, са със 109 повече в сравнение с предходната година. Като автори на деяния от предходни периоди са установени още 91 лица. Увеличен е броят на извършителите от женски пол. Броят на непълнолетните извършители е нараснал незначително – с 2 лица. Най-активни са лицата на възраст от 18 до 30 години. Относителният им дял е 36 %. Отчита се увеличение на извършителите на възраст над 40 години. Делът на безработните – 39 % е намален с 9 %. От общия брой извършители, установени през периода, около 52 % са с минали осъждания. Относителният им дял е намален. Тази категория граждани са извършили 53 % от разкритите престъпления, при 65 % през 2016 г. Броят на престъпленията, извършени в съучастие, е запазен около 6 %. След употреба на алкохол са извършени 37 % от разкритите през годината престъпления при 30 % през 2015 година.

Най-голям е броят на неграмотните извършители, чийто дял - 36 %, бележи спад с 4 пункта.

При потърпевшите най-уязвими са лицата на възраст над 40 години.

Установените малолетни и непълнолетни автори на престъпления, извършени през периода, са 47, при 45 през предходната година. Тази категория лица са извършили 55 противоправни деяния, с 15 по-малко от сравнявания период, като най-голям е делът на кражбите Голяма част от престъпленията са извършени в съучастие. По-характерни примери на криминални прояви са 2 кражби на МПС и престъпления, свързани с наркотични вещества.

Регистрираните 119 икономически престъпления бележат незначителен ръст с 1 брой. Най-голям е делът на документните престъпления – 62, следвани от престъпленията против стопанството – 31, престъпленията против интелектуалната собственост – 4 и престъпленията против дейността на държавни органи(подкуп) – 3 броя.

            Документните престъпления са увеличени с 10 деяния.

            Престъпленията против стопанството бележат спад с 8 броя.

            Спад се отчита при престъпленията против собствеността – с 10 деяния.

            Ръст се отчита при престъпленията против дейността на държавни органи – подкупи.

            Престъпленията против интелектуалната собственост запазват броя си.

            Разкритите 50 икономически престъпления бележат увеличение с 14 броя, а разкриваемостта им 42 % - ръст с 11,5 пункта. Разкрити са още 18 деяния, регистрирани през предходни години. 

      В структурно отношение най-голям е делът на разкритите в периода документни престъпления – 22 броя, следвани от престъпленията против стопанството – 13 бр. и подкупите - 3 деяния.

Установените 54 извършители на икономически престъпления са с 15 повече. Установени са и други 24 лица, извършили такива деяния през предходни години. Най-активни в извършването на икономически престъпления са лицата на възраст над 40 години.

Извършените на обществени места 509 престъпления  са увеличени с 35 броя. От тях са разкрити 381 престъпления при 75 % разкриваемост, бележеща ръст с 11 пункта, а в абсолютни стойности със 79 деяния.

По-голямата част от престъпните деяния – 63 %, са извършени на територията на градовете и най-вече в областния център, където са регистрирани 48 % от престъпленията. 

Броят на хулиганствата – 24, е увеличен с 18 случая.

Охранителният състав е осигурил обществения ред при провеждането на множество масови мероприятия, като не са допуснати груби нарушения на обществения ред.

През 2016 година са регистрирани 563 пътно-транспортни произшествия, от които 167 тежки - с 15 убити и 215 ранени граждани. Сравнението с 2015 г. показва ръст с 12 броя на тежките ПТП, увеличение с 11 на убитите и с 11 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е нараснал с 35 броя.

В населените места са възникнали 313 ПТП (56%), при които са убити 8 (53%) и ранени 95 граждани(44% от ранените).

За поредна година най-голям е делът на ПТП вследствие управление с несъобразена скорост – 36 % от всички произшествия, при които са загинали 3 и са ранени 104 лица. Като причина за ПТП следват отнемането на предимство - 21 % от ПТП с 2-ма убити и 48 ранени; неспазването на дистанция с 12% от ПТП с 13 ранени лица. Управлението на МПС след употреба на алкохол и навлизане в насрещното движение са следващите по ред причини за ПТП.

 Основните причини за ПТП, при които са пострадали граждани, са както следва:

- сблъскване между МПС е причина за 236 от ПТП, при които са убити 6 и ранени 78 граждани;

- блъскане в крайпътно съоръжение, дърво, стълб, предпазна ограда, препятствие на пътя е довело до 101 ПТП, с убити 2-ма и ранени 36 човека;

- блъскане в спряно или паркирано ППС е причинило 67 ПТП с 1 убит и 5 ранени граждани;

- преобръщане на МПС е причина за 59 от ПТП, с 1 убит и 48 ранени граждани.

- блъскане на пешеходец е причина за 39 ПТП, при които са убити 3 и са ранени 37 лица;

  Данните сочат, че основните виновници за ПТП са водачите на МПС.

Административно-наказателната дейност е увеличена почти двукратно. Най-голям е броят на санкционираните водачи за нарушения на допустимата скорост; следван от неправилно спиране и паркиране; нередовни документи и неспазване на предимство, знаци и сигнали.

Създадена е оптимална организация за издаване на документи за самоличност

Брой издадени лични карти

Брой издадени паспорти

Издадени СУМПС

Издадени разрешения за пребиваване

Общ брой издадени документи

24 483

46 479

7 082

646

78  790

От издадените паспорти и лични карти 38 % са бърза и експресна услуга. За нарушения на ЗБЛД са съставени 7 255 АУАН. Събраните глоби са в размер на 199 233 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини