Незаконен бизнес с употребявани авточасти въртят кърджалийски тарикати,глобите солени

Незаконен бизнес с употребявани авточасти въртят кърджалийски тарикати,заради повишеното търсене.Автоморгите край столицата на Източните Родопи никнат като гъби след дъжд.Само през 2016 г.са издадени 6 акта и 5 наказателни постановления на далавераджии,които са си направили автоморги незаконно.Платените глоби са на стойност 22 000 лева.

  Бизнесът с авточасти процъфтява в региона.До края на миналата година са регистрирани 17 автоморги.На 5 от площадките се извършва обработка ,не само от отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства,но и от други източници.

Основната причина за бързото развитие на бизнеса е нарастването на броя на автомобилите втора ръка в областта и търсенето на резервни части.

По данни на Регионалния пресцентър на МВР в Кърджали в областта има регистрирани 66 111 моторни превозни средства.От тях леките коли са 52 129.Товарните машини са 5424.Останалото са автобуси,каравани,ремаркета.

Държавата удари бизнеса в автоморгите с промени в Закона за управление на отпадъците.До  3 април собствениците им трябва да внесат банкови гаранции в размер от 15 000 лева плюс 5000 лева за всяка площадка, която ползват.Това предизвика недоволство сред собствениците на автоморги в областта.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини