Десислава Танева: Изграждахме национално предприятие за борба с градушките

    В края на недовършения мандат на ГЕРБ земеделското министерство почти е завършило изграждането на национално предприятие за борба с градушките. По личното настояване на бившия икономически министър и кандидат за депутат от Хасково Делян Добрев в структурата му е включена и противоградна площадка в Любимец.

    Това заяви на среща със земеделци в Харманли бившият министър на земеделието Десислава Танева. Пред преставителите на бранша тя отчете свършеното от нейното ведомство за две години и очерта приоритетите в сектора в следващ мандат, ако ГЕРБ получи доверието на хората и отново състави кабинет. По думите й създаването на структура за защита от градушки е на финалната права и ако процесът не се спре, може да заработи от 1 януари 2018 година. С противоградните площадки ще се защитава цяла Южна България, в Северна ще се разчита на самолети.

    На срещата в Харманли присъстваха кметът на общината Мария Киркова, водачът на листата на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев, както и някои от останалите кандидати за народни представители, шефове от екипа на Десислава Танева.

    Танева отчете свършеното за две години: “Приносът на земеделието в брутния продукт на Хасковска област е 14 процента. За сравнение средният му дял за страната е 5 на сто. Така че този сектор има много важно значение за икономиката в региона. За двегодишния период имаме значително увеличение в сектора – производството при зеленчуците е нараснало с 62 процента, при тютютна – с 11 на сто. С 45 процента са се увеличили трайните насаждения, биологичното земеделие пък се е удвоило.

    Увеличение има и при животновъдите. Биволите са се удвоили за две години, броят на козите е нараснал с 34 процента, говедата с 30 на сто, овцете с 14 %”, отчете Танева.

    Бившият министър отчете и работата в горските стопанства. “През последните две години износът на необработена дървесина към Гърция и Турция бе свит наполовина. За този период е създадена горска инфраструктура – около 500 км., повече, отколкото през последните 25 г. Залесяването за 2 г. е повече, отколкото през последните две десетилетия общо”.

    Министърът очерта и приоритетите си за следващ мандат.

    “Продължаване на финансовата подкрепа за сектора – и по линия на европейските фондове, и по линия на националните доплащания. Ще спрем раздробяването на площите, ще защитим земеделските производители от изнудването на спекуланти, като съкратим пътя от производителя до потребителя. Работи се за възстановяване на полските пазачи. Ще премахнем ДДС върху плодовете и зеленчуците”.

    Земеделци от Харманли засипаха министъра с въпроси. Живко Желев благодари на Десислава Танева за работата й през тези две години и отново се оплака от фирмите-изкупвачи на тютюн, които с месеци не плащат за вече предадена продукция. Той съобщи, че преди дни, след поредния протест, са имали среща със служебния министър, но безплодна. Посъветвали ги да си търсят парите по съдебен ред. “Как Хасан ще тръгне да съди голяма тютюнева компания? Това е абсурд”, разгневи се той.

    Делян Добрев предложи идея в движение – създаване на гаранционен фонд, както при другите браншове, в който всяка тютюнева компания да внася определен процент. При криза в сектора да се изплаща продукцията на производителя. “Това действа и дисциплиниращо за фирмите. Защото сега знаят, че когато хората изреват пред държавата, държавата плаща. Такъв гаранционен фонд има в много сектори и върши работа”, мотивира се Делян Добрев.

    Десислава Танева също одобри идеята и заяви, че ако има следващ мандат като министър, ще работи за осъществяването й.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини