Чистка в МВР заради Галеви. Преглед на националния печат

"Дума":Миков отстрани ръководството на МВР-Дупница
Началникът на РУ на МВР в Дупница Валентин Гълъбов преминава на работа в РУ на МВР в Бобов дол. Неговото място ще заеме главен инспектор Райчо Омерски, началник на група в РУ на МВР в Кюстендил. Това стана ясно вчера след заповед на вътрешния министър Михаил Миков.
Досегашният заместник-директор на ОД МВР - Кюстендил Ивайло Дамянов става началник на отдел "Опазване на обществения ред и превенция" в областната дирекция на мястото на пенсионирания Красимир Димитров. За заместник-директор на ОД МВР - Кюстендил е назначен Елиан Стамболийски, който ръководеше сектор "Борба с организираната престъпност" в дирекцията. Наказаният дисциплинарно преди два месеца за неупражнен контрол началник на "Пътна полиция" в ОД МВР - Кюстендил Йордан Гаврилов е пенсиониран.
Общо 20 кадрови решения за разместването на ръководни полицейски служители в Кюстендил и Дупница подписа министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Трима са пенсионирани. Това става седмица след назначаването на новия директор на ОД МВР - Кюстендил Георги Джоглев.

"Стандарт": Чистка в полицията заради Галеви

Драстични рокади направи МВР в Дупница и Кюстендил заради скандалните братя Галеви. Със заповед на министър Михаил Миков са преназначени 20 полицейски шефове, а трима са пенсионирани. Шефът на ченгетата в Дупница Валентин Гълъбов отива на работа в Бобов дол. На негово място идва Райчо Омерски от полицията в Кюстендил. Всичко това става седмица след назначаването на новия шеф на МВР-Кюстендил Георги Джоглев. Междувременно вчера съдът остави в ареста Ангел Христов. Той бе прибран на 21 януари заедно с Апостол Чакалов и Владимир Ангелов-Стъклето, които също са зад решетките. Тримата са обвинени за рекет. Съдружникът на Христов Пламен Галев също е обвинен по това дело, но той беше задържан по друго обвинение още в края на миналата година. То е за заплаха над журналист. Защитници на т.нар. братя Галеви пък правят днес молебен за здравето им. Той ще е в храм "Св. Георги" в Дупница. Фен на Галевите заплаши и общински съветник по време на тв предаване от площада в града. Бащата на футболиста на "Марек" Анжело Кючуков - Александър, който бе сред стотиците, дошли да бранят "модела Дупница" и неговите създатели Пламен Галев и Ангел Христов, отправи заканителна реплика към Милен Попов от "Атака", докато даваше изявление. Веднага прокуратурата е възложила на местната полиция на Кючуков да бъде връчен протокол за предупреждение.

"Дума": Получихме предупреждение от ЕК

Европейската комисия (ЕК) е изпратила на България второ и последно писмено предупреждение по три наказателни процедури. Те са за неспазване на европейското законодателство, свързано с енергетиката и околната среда, предаде "Фокус".
Първата процедура е заради съществуващия у нас регламент, който задължава производителите на електроенергия да продават част от продукцията си на НЕК на фиксирани цени. Това се смята за дискриминационен подход, който изкривява принципите на свободна конкуренция. Друг елемент на същата наказателна процедура засяга достъпа на различните оператори до електропреносната мрежа в страната. Според европейските директиви те трябва да имат равен достъп до мрежата при същите условия като нейния собственик. У нас обаче това не е факт и от ЕК определят настоящата практика като непрозрачна и създаваща условия за дискриминация.
България има двумесечен срок да отговори и да предприеме коригиращи действия. Ако това не стане, следващият етап от процедурата е дело в съда на европейските общности.

"Дневник": Още три жълти картона от Европейската комисия

България получи последно предупреждение от Европейската комисия за три наказателни процедури. Две от тях са в енергийната област - за нарушаване на принципите на свободния пазар и за неизпълнение на директивата за енергийните услуги в частта за енергийна ефективност. Третото предупреждение е свързано с екоразрешителните на промишлените инсталации.
България има двумесечен срок да предприеме коригиращи действия, в противен случай Брюксел ще заведе дело в съда на европейските общности.
Първата процедура е заради задължението на производителите на електроенергия да продават част от тока на НЕК на цени, фиксирани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това се определя от комисията като дискриминационен подход, който изкривява принципите на свободна конкуренция. Брюксел смята още, че фиксираните цени на тока не покриват разходите на централите.

"Новинар": Първанов: Разширяваме списъка с източници на енергийни ресурси

От миналата година България има принципни договорености за доставка на природен газ от Египет, Азербайджан и Туркменистан. Взети заедно, трите държави могат всяка година да снабдяват България с около 4 милиарда кубически метра газ, което задоволява, дори надхвърля потребностите на страната. Това посочва българският президент Георги Първанов в интервю за японския в. "Никей". Държавният глава Георги Първанов и съпругата му бяха на официално посещение в Япония. България планира да разширява списъка на източниците за доставка на енергийни ресурси, отбелязва Първанов. Той споменава във връзка с това газопровода "Набуко" за транзит на газ от Каспийския регион към Западна Европа, който заобикаля Русия.

"24 часа": Правим бебета с датски материал

У нас се внасят сперматозоиди от Дания за изкуствено оплождане, съобщи доц. Атанас Щерев пред здравната комисия.
Болницата на доц. Щерев ползва материал от частна европейска криобанка. Донорите са предимно от скандинавските страни и се допускат след серия изследвания, обясни ембриологът Любослава Петкова. Материалът не се пипа 6 месеца, а донорът се изследва пак. Един мъж не се ползва след определен брой успешни инсеминации. У нас те са 5, каза Петкова.
Затова и клиниките, работещи с криобанката, са длъжни да й изпращат данните си. Двойките избират донора по ръст, цвят на очите и косата, професия. Анонимността му се запазва до живот.
Други центрове пък не работят с внос. Пробвах 1-2 пъти чрез клиниката на доц. Щерев, но резултатите не ми харесаха, а и инсеминацията се оскъпява, каза д-р Павлета Табакова. "Българите нямаме нужда от чужди донори. Техниките напреднаха, все по-често проблемът се решава в двойката", каза д-р Георги Стаменов.

"Труд": Търновци гласят Путин за почетен доктор

Великотърновският университет се готви да връчи титлата "доктор хонорис кауза" за особени заслуги на руския премиер и бивш президент Владимир Путин. Тази информация броди няколко дни из коридорите на вуза.
Вчера ректорът проф. Пламен Легкоступ коментира новината така: "Трябва да проверя протоколите на академичния съвет дали има такова нещо и ще ви информирам следващата седмица (бел. ред. - ректорът по правило присъства на заседанията на съвета и е информиран за дневния ред)."
Шефът на университета вчера беше в София и по неофициална информация очаквал среща с президента Георги Първанов в понеделник след завръщането на държавния глава от Япония и Виетнам. На срещата трябвало да се уточнят детайлите по връчването на титлата на Путин. Тогава президентът и професорът щели да обсъдят и изпращането на официалната покана до руския премиер.

"Сега": Арестуваният в Иран шофьор може да се измъкне с 30 г. затвор

Задържаният в Иран заради трафик на дрога 55-годишен шофьор на тир Живко Русев може да избегне бесилото и да лежи в затвора максимум 30 години, ако защитата му докаже, че не е имал отношение към тайника за наркотика. Това предвижда законът за борба срещу наркотичните вещества в Иран, по който ще бъде съден българинът, обясни проф. Владимир Чуков, преподавател по ислямско право. Според него това е вратичка, през която може да се измъкне Русев, ако защитникът му успее да докаже, че не е знаел за тайника. Между 4 и 30 години може да получи шофьор, който позволи да се направи тайник в колата му със или без знанието на собственика, ако друг е основният виновник за преноса на дрога, гласи иранският закон. Според проф. Чуков собственикът на тира попада под ударите на иранския закон и точно той може да получи най-тежкото наказание - смърт.
Шефът на фирма "Ред-транс" Димитър Праматаров, която е собственик на тира, е в неизвестност. Собственикът на фирма "Тичък-Иван Стефанов", която държи лиценза и предоставя тиркарнетите, продължава да твърди, че няма вина за случващото се.

"Стандарт": Изровиха Виктор от 4 метра под снега

Най-страшното се случи. Вчера към 12,15 часа сноубордистът Виктор Гърбев бе изваден мъртъв от огромната лавина под връх Тодорка в Пирин планина. Над 20 планински спасители и две кучета още от ранни зори подновиха издирването на 28-годишния столичанин, което бе прекратено в 2,30 часа миналата нощ. В сряда вечерта на мястото на инцидента бяха закарани служители на "Мобилтел", които донесоха специален уред. Устройството много точно локализира къде се намира мобилният телефон на затрупания сноубордист. "То ни насочи на 700 метра височина над конуса на лавината. Сондирахме под опасност от ново свличане." Това разказа за "Стандарт" Петър Чолев, който в сряда ръководеше операцията по издирването на опитния планинар и ски учител. Тялото е изровено от капана на снега на 4 метра дълбочина и свалено с шейна до Котвата. Оттам линейка го откара за аутопсия в болницата в Разлог.

"Монитор": Русенец изобрети газирана ракия

35-годишен русенец е на път да внесе малко радост в нелекия живот на българина, като изобрети газирана ракия. Висарион Димитров има предложение нашенецът да потушава стреса си от световната икономическа криза с анасонлийка на мехурчета. Той притежава патент за производство на газирания концентрат със съдържание на алкохол над 30 процента.
По уникалната технология освен родната ракия може да се газира уиски, джин, текила, ром, водка, саке и всякакъв друг вид твърд алкохол.
Идеята се родила в главата на русенеца през 2004 година. Любопитното е, че той не е голям почитател на твърдия алкохол, но затова пък обича да си пийва биричка. Един ден пред халбата с пиво му хрумнало, че може да газира ракия. След като някой вече се е сетил да направи това с виното и бирата, защо да не стане и с концентратите.
Той споделил идеята с един приятел и заедно потърсили място, където да направят първия опит с неголямо количество ракия. Намерили човек, който имал в дома си инсталация за газиране на безалкохолни напитки. Оказало се обаче, че за да проработи системата, трябва да се зареди най-малко с 30 литра ракия. Тогава решили да направят опит в домашни условия. Купили бутилка с въглероден диоксид и съвсем примитивно газирали неголямо количество ракия. Резултатът бил впечатляващ.

"24 часа": Шефът на "Биомет" стана "Мистър Икономика"

Собственикът на "Биомет" Ваньо Алексиев стана 13-ият носител на приза "Мистър Икономика". Той ръководи компанията, чийто автобус бе отвлечен във вторник. Алексиев обясни, че се обсъжда съвместна награда с транспортното министерство за екипажа на рейса.
За развитие на бизнес средата бе отличен правосъдният министър Миглена Тачева. Награди получиха и шефът на надзора на КЦМ Никола Добрев и директорът на "Булстрад" Румен Янчев.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини