Закон: Предплатена карта за телефон – само срещу лични данни

От 1 януари 2010 година мобилните оператори да се задължат да събират личните данни на потребителите на предплатени карти, решиха днес народните представители от Парламентарната комисия по съобщенията.

Решението бе гласувано с 9 гласа "За", 3 "Против" и 3 "Въздържали се" при обсъждането на закона за електронните съобщения.

Депутатите решиха да задължат Комисията за регулиране на съобщенията да разработи до 30 септември тази година правила за начина, по който да се събират данните и за вече продадените карти.

Мотивите за това обобщи Камен Костадинов от ДПС. По думите му тази разпоредба не ограничава бизнеса на операторите, нито личната свобода на гражданите. Идеята е превенция и затрудняване на престъпниците.

Според Мартин Димитров от ОДС решението на Комисията е следствие от самоинициативата на МВР да се вземат лични данни на притежателите на предплатени карти.

"Това, което МВР не успяха да прокарат в наредба миналата година, т.е. да имат безконтролен достъп до информацията за потребителите, сега се опитват да внесат в закон", заяви и Митко Димитров от "Атака". Той цитира решението на ВАС от 11 декември 2008 г., с което бе отменена Наредба 40.

В решението пише: "Всяко ограничаване правото на личния живот следва да бъде очертано с норми, даващи достатъчно гаранции срещу злоупотреба с правомощията на отделни органи и служби за достъп до данни, свързани с личния живот на гражданите".

"Няма директива на Европейската комисия по този въпрос за предплатените карти", заяви Богомил Шопов от сдружението "Електронна граница", който също присъства на заседанието на Комисията. Той цитира становището на Съвета на Европа, заявено през декември миналата година, в което се казва, че България не е длъжна да въведе подобни ограничения и Съветът е препоръчал държавите-членки сами да обсъдят какво да правят, но не и да ги забранят.

Според Шопов бизнесът ще претърпи загуби от това решение, правата на гражданите ще бъдат ограничени, а текстът в закона няма да доведе до предотвратяване на престъпността. По негово мнение всеки престъпник може спокойно да си купи фалшива лична карта за 100 лева и да злоупотреби с нея.

Друг път за заобикаляне на закона е купуването на карти за мобилни телефони от съседна Гърция и всеки с престъпни намерения може да злоупотреби с нея в нашата страна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини