Избират нов врачански митрополит

Епархийски избори за нов врачански митрополит ще се проведат днес във Враца. 24 избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии на епархията - ще участват в избора. 

Осем епископа, включени в листата на Светия синод, ще се борят за повече от половината гласове. Избирателите ще ограждат две от имената в списъка и така ще излъчат двама епископи за овдовелия престол на Врачанска епархия. 

Листата включва месемврийски епископ Яков, велички епископ Сионий, драговитийски епископ Даниил, главиницки епископ Йоан, браницки епископ Григорий, белоградчишки епископ Поликарп, агатополски епископ Йеротей, мелнишки епископ Герасим, съобщиха от Светия синод.

Изборите ще могат да се гледат “на живо” на официалната страница на Българската православна църква и Св. Синод във Facebook, както и в YouTube - „Врачанска Митрополия”.

За проведения във Враца епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен за разглеждане в Светия Синод. Ако на заседанието си на 11 март Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 12 март – неделя - ще се състои и каноническият избор. При него от избраните във Враца двама епископи, митрополитите от Св. Синод, начело патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия врачански митрополит.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини