Седмото изкуство в мола: Киносалоните ни станаха казина

Една пета от областните градове в България са без кино. Жителите на големи центрове като Кърджали, Шумен, Разград, Пазарджик не са в крак с актуалните хитове, тъй като като няма къде да ги гледат.

Шуменци например ходят на кино във варненския мол. Същото е и с жителите на Пазарджик. Те пък бият път до Пловдив, за да се насладят на седмото изкуство.

Във Враца се чувстват късметлии. След 10-годишна пауза старото кино "Метропол" има нов живот. За да се случи това обаче, местните се вдигнали на бунт. А усетили липсата на кино, след като изгледали гостуващата прожекция "Живи легенди" на Ники Илиев, пише "Монитор".

В 100-хилядния Благоевград кино все пак има. От преди 20 г. киното се помещава в Дома на профсъюзите.

Старите кина – днес казина!

Днес повечето от тях са базари, бинго зали, банки, заведения. За някои от сградите, които са и паметници на културата, това се оказва и единственият шанс за оцеляване, но вече в друго измерение – на комерса. Онези, които не са обсебени от трескав алъш-вериш, са оставени безнадеждно да се рушат.

Тук-там просветват и положителни примери: Пловдив например ще реновира най-голямото си кино от времето на соца, но дали това щеше да се случи, ако Градът на тепетата не бе избран за европейска столица на културата? В София от съществувалите трийсетина киносалона днес съхранилите се в това си качество се броят на пръстите на едната ръка - "Одеон", "Влайкова", Дом на киното.

В старото кино "Левски" сега гостуват театрални спектакли под лъскавата шапка на Сити Марк Арт Център, а някогашните "Млада гвардия" и "Витоша" са книжарници. Елегантното навремето кино "Сердика" бе разрушено миналата година, за да отвори място за елитен хотел, "Изток" и "Култура" се превърнаха в магазини на големи хранителни вериги. Известните в миналото "Аура", "Иван Вазов", "Георги Димитров", "Македония", "Красно село" приютяват фолкклубове, казина, дрехи втора употреба или просто... руини. Емблематичното лятно кино "Мир" пък е платен паркинг. Останалото са мултиплекси

Всички стари кина в Бургас например вече са превърнати в казина. От 2012 година в сградата на Драматичен театър "Адриана Будевска" бе направено общинско кино, носещо същото име. То няма редовни прожекции и публика, а се провеждат фестивали като "София филм фест на брега", филмовият фестивал MENAR и др. В останалото време там се играят камерни театрални постановки.

Все пак има лъч светлина – ако има мол, то най-вероятно има и кино!

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини