6 °C

60 са римските мостове в Родопите,впечатлява Шейтан кюпрю

Над 60 са римските мостове в Родопите,сочи проучване на „Кърджали бг вести”.Повечето от тях са на територията на България. Само в Кърджалийска област те са над 20. По южните склонове на планината в Гърция те са петнадесетина. Съседите ни обръщат голямо внимание на тези паметници, сматайки ги за строени по време на Византийската империя. Те ги превръщат в туристическа дестинация. Единствено община Ардино в областта се опитва да превърне такова съоръжение в туристическа атракция. Построени са беседка и барбекю. Повечето от общините обаче  и не подозират с какви уникални паметници притежават. Вероятната причина за това е,  че почти всички се използват и в наши дни.

 Най импозантен е Дяволският мост/Шейтан кюпрю/ при Ардино,който се намира на 5 км. северно от града. Бързеите на Арда са прорязали скалите.  Подобен природен феномен има и при село Студен кладенец , Крумовградско. И тук мястото се нарича Дяволски мост,  въпреки че мост няма. Обяснението е, че като придойдат водите на Арда се чува рев като от дяволско гърло.  Вероятно подобно предание е дало името и на моста при Ардино.  Ревът на придошлата Арда е правел впечатление още в античносттта. Описан е от древноримския историк Апиан.

Дяволският мост  е трисводест. Описан е детайлно за първи път от покойния архелог Иван Балкански, първият  изследовател правил разкопки на Перперикон. Балкански прави архитектурно заснемане на моста.

Съоръжението е посочено като една от основните забележителности на Източните Родопи в туристичека карта издадена от сдружението „Перперикон –Мелпомена” по българо-гръцки туристически проект. Той е включен в няколко туристически пътеводителя.

 Общото между всички мостове  е, че са градени с ломен камък, свързан с бял хоросан. Според стари майстори-дюлгери в хоросана се е слагало кръв от животни или яйца. Органичната спойка придавала небивала здравина. Говори се за мост на мястото на язовирната стена на язовир „Кърджали”. Тук въпреки многото взрив сапьорите трудно успели да разрушат основите му.

За този род мостове се говори, че е запазена легенда,характерна за Средните Родопи. Майсторите,които градили съоръжението,издебнали съпругата на един от тях и вградили сянката й в основите. Младата жена след време се поминала и оставила невръстна рожба. Но мостът станал много здрав.

Т.нар. римски мостове са градени още през средновековието,но прототипите им са в античността. Много често те са били по протежение на пътищата във Византийската империя. Някои от тях са отвеждали директно към средновековни крепости.Такъв е случаят с полуразрошеният многосводест мост при Чам дере,Ардинско.Той е водел към древна крепост строена още в късната античност/ІV-VІ в./.Директно в калето при махала Кремен на село Чакаларово,отвежда двусводест мост.

Традицията да се градят такива съоръжения се запазва и през османкия период. Вероятно в периода ХV-ХVІІ век е построен и Дяволския мост.Строителите са от Средните Родопи. Добра школа е имало в село Петково. Местните дюлгери са потомци на майстори от Дебърската школа от Македония.Село Петково е и населеното място с най-много мостове-5. Всички са в отлично състояние и свързват двете части на селото разделени от Петковската река. Отлично запазени са и съоръженият в село Широка лъка,Смолянско.Някои от съоръженията,включително и Дяволския мост са реставрирани от Националния институт за паметниците на културата.

На Дяволския мост са снимани епизоди от българския игрален филм „Време разделно”.

Георги КУЛОВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021

Случаен виц

Последни новини