9 °C

Третомартенското кметско кафе,бе подкрепено от молитва за България

Изображение 1 от 4

  Традиционното Третомартенско кметско кафе в Кърджали бе подкрепено от молитва за Майка България.Тази година градоначалникът инж.Хасан Азис покани на кафе бившият главен мюфтия Фикри Сали,енорийският свещеник отец Петър,дългогодишният преподавател Байрам Юсеин и вр.и.д.кмет  Катя Митовска.Посланията към кърджалийци и България бяха отправени преди петъчната обедна молитва в джмията със заръката към Фикри Сали да се помоли за страната ни.Заръка за това получи и отец Петър.А „даскала” Байрам Юсеин бе ангажиран да преподава патриотизъм в школото.

   Думата първо бе дадена на отец Петър заради научните му звания.Той посочи,че голяма част от паметниците ни са отражение на това ,че Великите сили си мерят силите тук в България.Ние сме на синора.Не трябва да забравяме,че освен християни и славяни,тук има и мюсюлмани и турци.Затова казвам на мюфтията да се молим за всички.Да добрува нашия регион,защото до всеки има един друг,комшията,подчерта духовникът.

  „Даскалът” Байрам Юсеин сподели,че наскоро е бил в Комотини.Станало дума за Третомартенското кметско кафе.То предизвикало завист у комшиите,които споделили,че при тях това е невъзможно.

  Специалният съветник на главния мюфтия Фикри Сали подчерта,че участниците в Третомартенското кметско кафе трябва да бъдат съзидатели ,а не рушители.Не трябва да даваме поводи за разединение в нашия регион.Той каза,че горещо ще се моли за Майка България.Посочи,че прави това често и даде за пример деня Ашуре.

  Последен говори градоначалникът инж.Хасан Азис.Пиенето на кафе със комшията ни е завещано от историята и ние трябва да го предадем на поколенията.Третомартенското ни кафе е опит за прочит на историята ,но и на днешното време.То ни позволява да осмислим националния празник,каза още кметът.Търсим модели на устойчивост на обществото.Няма да променим историята,но трябва да се учим от нея.Това е кафето на заедността,подсказвайки ни ново отношение към бъдещето на нашата Родина,отбеляза още градоначалникът.Той изрази надежда ,че всевишният ще чуе молитвите на попа и мюфтията,както учениците ще запомнят уроците по патриотизъм.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
  22 яну 2021
  Последни новини