Кърджали празнува 3 март, Освобождението на България!

Изображение 1 от 4

    Десетки венци и цветя окичиха Паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали днес, когато празнуваме 139 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха поднесени от името на официални гости, кандидати за депутати, политици, институции, патриотични организации, много училища, партии, културни институти. Тържественият повод, хубавото време и традиционното шествие на представителните ученически блокове по централния булевард привлече много кърджалийци в подножието на паметника. За да отдадат дължимото пред хилядите жертви, дали живота си за свободата на Отечеството, тук бяха гвардейците от Езиковата гимназия и мажоретките от СУ "Отец Паисий". Те зарадваха събралото се множество с програма, наситена с патриотична музика, мнозина ги снимаха  и им се възхищаваха. 

    В нашия летопис има страници, които винаги ще изпълват сърцата ни с гордост, в нашето минало има много примери на духовно величие и патриотична саможертва, каза в речта си зам.-кметът на община Кърджали Катя Митовска. Всеки народ в своята история има събития, които променят неговата съдба. Ако днес можем да се наречем свободни, това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои, без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будители и възрожденците, без строителите на съвременна България.

    Нашата историческа слава, с която основателно се гордеем, трябва да има привлекателна сила за нашите деца и внуци, трябва да има кръвна историческа връзка между тези, които славим и това, което сме ние, се казва в речта. Нека да повярваме, че във всеки един от нас има капчица историческа кръв от героите на Освобождението, която ни задължава да бъдем отговорни днес в нашия живот. Тази капчица кръв трябва да предадем на децата и внуците си, за да сме спокойни, че миналото няма да е само поредица от факти и събития за тях. 

    Официални гости на тържеството бяха инж. Катя Митовска, зам.-кмет на община Кърджали, Начо Ковачев, областен управител, Раиф Мустафа, председател на Общинския съвет в Кърджали, Расим Муса, омбудсман на община Кърджали, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, проф. д-р отец Петър Гарена към храма "Свети Георги" и бившият главен мюфтия на мюсюлманите в България Фикри Сали.

    Последва концерт на състави при Дома на културата. 

    Снимки: Радка ПЕТКОВА

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини