МВР с антинаграда Големият Брат за слухтене в интернет

С две антинагради бяха удостоени МВР и ЧЕЗ, съответно за държавна институция и частно търговско дружество, нарушили най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2008 година.
В списъка от номинирани на Програма Достъп до Информация (ПДИ) и Интернет общество – България бяха още ДАИТС, ДАНС, веригата магазини за мобилни технологии 2be, търговска верига "Метро Кеш енд Кери" и други правителстветни структури и частни компании.
Церемонията по награждаване се състоя на 28 януари в Пресклуба на БТА. 28 януари е Европейският ден за защита на данните. Датата отбелязва подписването на Конвенция 108 на Съвета на Европа от 1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.
В мотивите за наградата на МВР се посочва изготвената съвместно с ДАИТС Наредба № 40 от 2008 г., задължаваща мобилните оператори и интернет доставчиците да запазват данни за електронните съобщения.
„ЧЕЗ Разпределение България" АД взима "Големият брат" за това, че незаконно изисква клиентите да оставят копия от документите си за собственост, ако искат да се ползват от услугите на дружеството, въпреки решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) срещу тази практика.
Верига магазини "2be" е попаднала в списъка на номинараните, заради незаконно заснемане на документи за самоличност на гражданите и неизпълнение на решение на КЗЛД.
Аналогични са и мотивите за номиниране на търговска верига Метро, която изисква клиентите да бъдат заснемани за клиентски карти, както и да предоставят голям обем лични данни при издаването на същите карти.
Призът "Big Brother" е учреден от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984".
В романа Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.
В България церемония за връчване на антинаградите „Големият брат" се организира за четвърти път. Последната церемония бе проведена през 2008 г., като тогава с "приз" бе удостоено Министерство на вътрешните работи. "Срамота" пък бе връчена на Министерския съвет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини