Край на лимитите за направления. Преглед на печата

"Труд"

Пиян краде и си допива

35-годишен жител на Чирпан бе пратен да лежи за 6 месеца на общ режим в затвора за разбита и ограбена кафе машина. За Стефан О. това е петата присъда, съобщиха от прокуратурата.

Преди месец, на 3 февруари, Стефан О. отишъл в село Оризово и се запил в местната кръчма. Към 23 ч, когато вече бил на литър ракия, излязъл на улицата. Видял кафе машината, спрял се и пуснал стотинки, но тя ги глътнала. Ядосан, Стефан О. започнал да удря с юмруци.

"Стандарт"

Край на лимитите за направления

От 1 април се променя начинът, по който ще се финансират болниците. Лечебните заведения ще имат тримесечни прогнозни бюджети, като ще разполагат с буфер от 3%, който могат да ползват за преразход. Освен това се въвежда и механизъм за саморегулация, когато определеният бюджет се надвиши. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването в служебния кабинет Илко Семерджиев.

"Средният размер на месечните разходи, примерно за болнична помощ, ще бъде 133.2 милиона лева в тримесечен аспект, което означава 400 милиона лева приблизително. Ако се прескочи 3% граница, започва намаляване на цените на онези клинични пътеки, от които са направили преразходите, като в никакъв случай това не означава, че се намаляват обемите, дори напротив - това ще бъде механизъм за самостоятелна авторегулация на стойността на всяка една клинична пътека".

"Монитор"

Учебниците онлайн, ако закъснеят за 15 септември

Учебниците за втори и шести клас ще бъдат готови навреме за началото на новата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Ако възникнат някакви логистични затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в pdf формат още на 15 септември т.г. Те ще бъдат достъпни на сайта на издателствата, откъдето и самите ученици могат да ги използват, уточниха от просветното ведомство.

"Сега"

Герджиков: Бъдещето на ЕС е федерализмът

С Бъдещето на Европа е федерализмът, защото иначе тя не може да се противопостави на големите икономики - на САЩ, Китай, Индия.

Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА, предаде дир.бг.

Каква е точно скоростта, по която ще се развива Европа, нека не гадаем, защото всичко това подлежи на тиха и явна дипломация и на преговори, посочи премиерът.

"Дума"

"Музикаутор" иска пари и от Двореца на децата

След удара с БНР сдружението "Музикаутор" реши да събере пари и от... Националния дворец на децата. Сдружението е изпратило писмо, че Дворецът трябва да плаща за изпълнението и отделно за авторските права на творбите, които се ползват в публични изяви и концерти "на живо" или на запис. Иначе ползването на музикални и свързани с тях литературни произведения било незаконно и МК щяло да глоби Двореца с до 20 000 лв. при първо провинение и до 30 000 лв. при следващо. В писмото "Музикаутор" заплашва да заведе и гражданско дело срещу Двореца.

От сдружението се позовават на Закона за авторското право и сродните му права, но в същия закон изрично е казано, че образователните институции ползват свободно произведения, без да плащат.

"Капитал дейли"

БТК отново продава Телефонната палата

Емблематичната сграда на Телефонната палата в София отново е обявена за продажба, съобщиха от собственика й БТК и от консултантската компания Forton, която организира тръжната процедура. Това е един от най-атрактивните активи на телекома с безспорен плюс - намира се в идеалния център на столицата. Сградата на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно ниво. А прилежащият терен е 4100 кв.м. Кандидатите за участие в процедурата могат да заявят интерес до 15 март. Срокът е доста кратък и вероятно вече има проявен интерес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини