Корнелия Нинова номинирана за вицепрезидент на Социнтерна

Председателят на БСП Корнелия Нинова е получила покана да стане вицепрезидент на Социалистическия интернационал на мястото на Антониу Гутериш.

Гутериш беше избран за Генерален секретар на ООН. Новината потвърди съпартиецът й Калоян Паргов по БНТ.

Решението Нинова да заеме престижния пост ще бъде взето на форум на интернационала следващата седмица в Колумбия.

Да си вицепрезидент на Социнтерна е едно признание, малко са политиците в България, които го получават, каза още Паргов. Досега покана са получавали Ирина Бокова и Сергей Станишев.

Калоян Паргов изрази надежда, че тази номинация, ще бъде оценена подобаващо от всички държави-членки на Социнтерна. До този момент има информация, че преобладаващо мнозинство стоят зад това предложение и се надявам това да стане факт следващата седмица, каза Паргов. 

Това е признание на г-жа Нинова и БСП. Не мисля, че ще има напрежение между г-жа Нинова и Сергей Станишев. Социалистическият интернационал е международна организация, докато ПЕС отговаря само за Европа, обясни Калоян Паргов. 

Корнелия Нинова е поканена за този пост лично от генералния секретар на Социнтерна Луис Аяла, научи Епицентър.бг. Аяла присъства на конгреса на БСП през май, на който Нинова бе избрана за председател на партията. Гостът бил впечатлен от нейната изява на форума и от развитието на БСП след това.. 

Устната покана от Аяла дошла преди месец, а миналата седмица на "Позитано“ 20 пристигнала и писмена покана. В нея като мотиви били отбелязани заслугите на Корнелия Нинова и на БСП за избора на новия български президент Румен Радев, както и възхода на социалистите, след като Корнелия Нинова оглави БСП.

Конкуренцията за мястото на Гутериш е много сериозна. Нинова ще се състезава с още 36 кандидати от цял свят, сред които няколко бивши премиери. 

Битката дори напомня състезанието за шеф на ООН. В Социнтерна също важат "географските“ принципи. Тъй като Гутериш е европеец, Аяла държал неговият заместник също да бъде от Европа, смятат източници от Брюксел. 

Гласуването ще бъде на 2 март в Колумбия. Ако Корнелия Нинова бъде избрана за вицепрезидент, тя ще е вторият българин след Георги Димитров издигнат на толкова висок пост в организация на световната левица. Димитров е бил генерален секретар на Третия (комунистически) интернационал. 

В Социалистическия интернационал членуват 135 организации. БСП е приета през 2003 г.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини