249 доброволци работят за БЧК в Кърджали

На 24.02.2017 година Областната организация на БЧК- Кърджали провежда своето отчетно-изборно събрание, по време на което се отчита четиригодишен период на дейност и се избират ръководните органи на организацията  за периода до 2020 г.

В областта са  изградени 7 общински организации на БЧК, които обединяват 66 дружества с 3138 членове.Ръстът на членовете на БЧК от началото на отчетния мандат е 14,18 %,  а достигнатият процент на обхват на членовете на БЧК спрямо населението на областта е вече 2,07 – средният  за структурите в страната. Отчита се и нарасналия  капацитет на общинските ръководства на БЧК по места - Ардино, Крумовград, Момчилград.

Към настоящия момент доброволците на БЧК в областта са 249, а на БМЧК -  117, общо  за отчетния четиригодишен период  те са отработили близо 20 000 часа безвъзмезден труд.

Дейността на доброволния Екип 254, управлението на социалната услуга Дом за стари хора и „Хоспис Червен кръст“, подкрепата на Община Кърджали и реалния принос, които те имат за решаване на проблемите на възрастните хора от общината и областта, са емблематични за областната организация и опитът им е уникален в системата на националното дружество.

Фондонабирателните кампании на доброволците са с резултат  24 333,70 лева, с които са подпомогнати през четирите години възрастни самотни хора и деца в риск.

В направлението „Мениджмънт на бедствията“ акцентът се поставя на реалните действия, които ОблС на БЧК е предприел по време на бедствените ситуации в Кърджалийска област през 2013 и 2015 година и постиженията, които Младежкият авариен екип показва на областно и национално ниво.

Разнообразни са дейностите, които организацията отчита в сферата на подготовката на кандидат-водачи на МПС, обученията по Първа помощ на работното място, курсовете за подготовка на спасители на басейн и открити водни площи.

Важен акцент през отчетния период е поставен наизграждането  и развитието на партньорства по места и коопериране на ресурси за съвместна дейност и самостоятелни инициативи.

Не случайно през отчетния период областната организация бе наградена с най-високото отличие златен медал за заслуги, а директорът на ОС на БЧК получи отличие „За гражданска доблест“ от омбудсмана на Община Кърджали.

ОблС на БЧК – Кърджали оценява, че с  извършеното през мандата Кърджалийската областна организацията запазва водещо място сред неправителствените организации не само областта, но и на национално ниво.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини