-1 °C

Празник в Кърджали за Международния ден на майчиния език

  „В света има близо седем хиляди езика, като към настоящия момент в Кърджали се говорят шест от тях. Наша отговорност е да ги развиваме и съхраняваме в нашия край”. Това заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис в Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той подчерта, че от многообразието на езиците по света в близките 50 години могат да изчезнат повече от половината от тях. „Опазването на майчиния език е от първостепенно значение. Майчиният език не е само браво, то е и отговорност и за тази отговорност през последните 27 години ДПС води една целенасочена и активна политика. За ДПС Денят на майчиния език е ден изстрадан”, заяви инж. Хасан Азис. Той предаде на присъстващите сърдечни поздрави от лидера на партията Мустафа Карадайъ.

  С изложба и празничен концерт, общините Ардино, Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Джебел и Черноочене отбелязаха 21 февруари - Международен ден на майчиния език. Събитието се проведе в Дома на културата в Кърджали и се превърна в празник на многоезичието и културното многообразие.

  Честването уважиха още кандидатите за народни представители от ДПС в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26-ти март. Сред присъстващите бяха председатели на Общински съвети, кметове на общини, председатели на Женските дружества, председатели на Общинските организации на Младежко ДПС, културни дейци, учители по турски език. Тук бяха още  бившите депутати от ДПС в 43-то Народно Събрание Ердинч Хайрула, Салиха Емин и Мустафа Ахмед.
  Председателят на Женското дружество на ДПС в Кърджали Сабиха Местан отбеляза, че и в новия Закон за предучилищното и училищното образование, изучаването на учебния предмет „Майчин език” (турски език) има пожелателен характер, без да гарантира конституционно уредените права. Съществуват финансови и организационни пречки за нормалното изучаване на майчиния език. Липсват учебници по турски език и преподаватели, за които е нужна подкрепящата роля на държавата.

  Kонцертната програма бе открита с танцовата композиция на самодейците от Общинския център за култура и младежки дейности в Кърджали с ръководител Васил Василев. В програмата с рецитал, танц или музикално изпълнение се включиха всички общини в региона. 

  Изложбата на турската художничка Семра Ак, с корени от Ардино, предизвика огромен интерес. Организатор на проявата бе Областният съвет на ДПС.

  Гюнер ШЮКРИ

  Източник: kardjali.bgvesti.net

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  20 яну 2021
  Последни новини