7 °C

Американка снима филм в Кърджалийско,влюбва се в Източните Родопи

Американката Анджела Родел ,която днес е изпълнителен директор на Комисията „Фулбрайт” за България участва във снимането на филм в Кърджалийско през 2008 г. и от тогава е влюбена Източните Родопи.Тя посещава региона винаги с удоволствие.Последният път бе за Месеца на Америка като председател на жури,оценяващо преводи от английски на български.

  Анджела Родел е всестранно развита личност.Тя е и актриса и преводач и певица на български народни песни.

С Кърджали я свързва  филмът „Козел” на Георги Дюлгеров,в който тя изпълнява ролята на главната героиня Ева.Партнира си с актьора Иван Бърнев-Йона.В лентата участват и имена от местната театрална сцена.Филмът е награден  със „Златната ябълка”на София филм фест.Кадрите се снимат на естествени декори,като Каменната сватба,Татул,Перперикон.Снимките продължават три месеца през които Анжела живее в Кърджали.Тя е запленена от Източните Родопи.

  Увлечението й по България започва още от студентските години.Учи руски език и литература в университета в Йел.Записва се в хор за източноевропейска музика.Чува изпълнения на български фолклор.Смята ,че това е най-хубавата музика на света и се прехвърля да учи български език и литература.

През 1995 г.Анжела идва на фестивала в Копривщица.Имало семинар.С още една американка изпели няколко песни.Учи две години в Софийският университет „Св.Климент Охридски”.Връща се в  Америка за аспирантура.През 2004 г.отново е в България.Учи в музикалната академия в Пловдив народно пеене.

Съпругът на Анджела е българин.Обича го,както и много други неща в България,като приятелството,сърдечността,часовете на маса.

Смята,че Източните Родопи имат едно голямо богатство и това са различните етноси.Те са богатство и за страната ни.

Тук е кръстопът,където са се смесили много култури,споделя за Кърджали бг вести Анджела Родел.Тя самата се интересува от етническите общности и техния фолклор.Проучвала е българската ,ромската музика и в по-малка степен тази на турското население.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини