Хаос с шефството ни на ЕС: Чиновници кръшкат от английски

Чиновниците, ангажирани с подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, масово кръшкат от курсовете за придобиване на необходимите за целта знания и умения. Това става ясно от план за неотложни действия за преодоляване на закъснението по организацията, публикуван на специализирания сайт за българското председателство.

Страната ни ще поеме формалното ръководство на ЕС през първата половина на 2018 година, а наскоро служебният вицепремиер Деница Златева, която отговаря за подготовката, алармира, че има изоставане.

"Установено е отсъствие от занятията на редица служители, като за това са информирани съответните главни секретари", се посочва в документа, цитиран от "Монитор".

Чиновниците кръшкали както от централизираните курсове, така и от тези по английски език. За да се вкарат служителите "в правия път", в плана се поставя задача на ръководителите на министерствата и ведомствата да следят стриктно за присъствието им в курсовете, както и за напредъка им в усвояването на знанията.

Наред с това обаче имало забавяне и в самите графици за провеждане на обученията, поради което се дава инструкция те да се ускорят и да приключат най-късно до средата на тази година. По предварителни разчети се предвижда да се подготви армия от около 1300 служители, които да обезпечат провеждането на българското председателство.

Освен че чиновниците не приемали насериозно отговорностите си, проблем създавало и голямото текучество на подготвени кадри. Затова сега се препоръчва да не се допускат големи промени в екипите, както и да не се включват политически лица в тях.

От екшън плана става ясно още, че се задава хаос и с организацията на самите събития у нас. Причината била, че министерствата са предложили твърде много форуми, а в същото време липсвала информация за дневен ред и програмите за провеждането им.

Наред с това до момента не бил обезпечен и въпросът с транспорта на ВИП гостите от ЕС – министри, лидери в съюза и техните делегации.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини