Герджиков: Няма верен ход, опитвам да балансирам

Не ме плашете, без туй съм си леко уплашен. Аз съм се нагласил до 27-ми април. Така служебният премиер Огнян Герджиков реагира на прогнозата, че животът на служебното правителство може да бъде удължен, ако след изборите не може да бъде съставено редовно такова.

В ефира на Нова телевизия Герджиков отрече към него да има натиск от партийни лидери от ляво или от дясно. "Имаше някои опити за среща на някои партийни лидери. Аз не искам и няма да се срещам с никой", категоричен бе той.

По отношение на исканата ревизия на дълга от 16 млрд. лв., премиерът заяви: "Не искам да изпълняваме партийни поръчки".

Относно машинното гласуване той изтъкна, че законът е факт, хубав или лош, ние сме длъжни да направим всичко, за да осигурим това машинно гласуване. Обществената поръчка е факт. Според него все пак е възможно да се направят опити да се оспорят изборите. По думите му Конституционният съд е този, който трябва да се произнесе.

"Теоретично е възможно, но все си мисля, че не би трябвало да стане", коментира още служебният премиер и допълни, че ако всичко останало е наред, това не би трябвало да бъде основание за касиране на изборите.

Относно отношенията му с президента Радев той уточни, че са делови. "Ние сме негово правителство. По правило всеки понеделник надвечер се виждаме, за да обменим информация", каза още Огнян Герджиков.

По думите му такъв въпрос бил изборът на български еврокомисар. Там, по думите му, всяко решение било грешка заради факта, че липсва редовно правителство. Все пак Герджиков изтъкна, че принципно е за това България да излъчи свой еврокомисар. Според него има много хора, които са подходящи, на много хора им се иска, но трябвало да се намери подходящата фигура.

Огнян Герджиков заяви, че се е амбициран за прекратяването на купуването на гласове. "Много съм се амбицирал и слава Богу не съм единственият амбициран. Много неща могат да се направят. Поисках доклад от ДАНС, където имат сведения за купувачите на гласове", обясни служебният премиер.

По думите му горе долу е ясна картината.

"Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска да се почувства, че тези избори са по-различни. Не трябва да се прави паралел с президентските избори. При парламентарните има много остро противопоставяне на политическите партии", коментира още той.

Премиерът Герджиков изтъкна, че целта на доклада за обществените поръчки, който излиза днес, е да насочи вниманието към безобразията в България и да ги предадат на съответните органи. Той бе категоричен, че Прокуратурата ще види дали има или няма корупция. По думите на Огнян Герджиков министерството, което прави впечатление с най-много нарушения, е военното с 9 най-съмнителни обществени поръчки.

Герджиков коментира още, че ние българите много обичаме да се мразим. Ние много обичаме да отричаме, каза още той и изтъкна, че ако искаме да вървим напред, трябва всяко следващо правителство да надгражда.

"Всяко правителство прави нещо добро. Наред с доброто се случват и не добри неща", коментира още той и допълни, че именно те не трябва да остават без последствия.

На критиките, че се атакуват министерства на реформаторите, а тези на ГЕРБ били пощадени, Герджиков реагира с думите: "Нямам идеи кое министерство е било на ГЕРБ, кое на реформаторите".

Той припомни и думите на Бойко Борисов в качеството му на премиер в оставка, че не трябва да има обществени поръчки, след като са в оставка. Според него буди съмнение фактът, че някои от тези обществени поръчки са направени в последния момент. Той бе категоричен, че служебното правителство не е разследващ орган. По думите му винаги ще има недоволни.

"Аз затова и не исках да заема тази позиция", сподели Огнян Герджиков и изтъкна, че се опитва да бъде максимално коректен.

Относно трагичния инцидент в тунела на Ечемишка и реакцията на Бойко Борисов, Герджиков коментира: "Голямата гордост на ГЕРБ е инфраструктурата. Те направиха не малко, но поддържането на нашите пътища е силно укоримо".

По думите му вместо да се изграждат нови участъци, е можело да бъде финансиран ремонтът на пътищата, така че те да са безопасни за хората.

"За пет дни тези хора направиха чудеса", посочи Герджиков. Той не скри възмущението си от някои публикации излезли със заглавия, че Герджиков възстановява героите на социалистическия труд. Какво - на тези хора да не им се благодари ли?

Относно реакцията на Борисов, Огнян Герджиков допълни, че той е силно честолюбив. "Съжалявам, аз го уважавам, но там, където нещата не са добри, аз няма как да не реагирам", отбеляза той.

Относно назначаването на областните управители и упрека, дали не е вменил колективна вина към всички, Герджиков отговори: "Вероятно имате известно право. Можеше да се намери по-елегантна форма". По думите му е редно, когато си отива едно управление, да си отидат и областните управители като негови представители по места. Именно затова се е наложила подмяната на не малка част от тях.

В края на разговора Герджиков сподели, че е малко разочарован от елинпелинци, заради отказа им да приемат семейството сирийски бежанци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини