НАП: Гражданите и фирмите могат да коригират дължимия данък

Крайният срок за подаването на декларациите от физическите лица е 2 май. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март, те могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, но не повече от 1 000 лева, при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаването на декларацията и данъка е внесен в срок. Това  напомнят от офиса на НАП в Кърджали.

От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът и в двата случая е до 30 септември за коригиране на данъци  от 2016 година.

Друга новост, която влезе в сила от1 януари тази година е във връзка с ползването на данъчно облекчение за деца с увреждания по чл. 22 г. от ЗДДФЛ – детето да не е навършило пълнолетие към 1 януари на данъчната година.

В област Кърджали пощенските станции, в които ще се приемат годишни формуляри, са  в Кърджали – Централна поща и Клон № 9, в кв. „Възрожденци“; пощенските клонове във всички общински центрове – Крумовград, Ардино, Кирково, Джебел, Момчилград, Черноочене и в село Паничково.

„Още веднъж искам да напомня на нашите клиенти да използват алтернативните начини за подаване на годишните формуляри и най-вече по Интернет с ПИК, което ще им спести време и средства и най-вече това им дава възможност да се възползват от 5% отстъпка“, каза Елван Гюркаш, директор на офиса на приходната администрация в Кърджали.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини