Започна строителството на джамия на площад "Таксим" в Истанбул

След продължили десетилетия спорове и съдебни битки в петък на истанбулския площад "Таксим" започна строителството на джамия.

На "Таксим" се издига една от най-известните статуи на Кемал Ататюрк и създателите на светска Турция. Дълги години площадът е символ на многохилядни протести на профсъюзи, леви партии и кюрдски организации.

Последният път, когато той бе епицентър на антиправителствен протест на стотици хиляди в големите градове на страната, бяха сблъсъците за парка "Гези" от юни 2013г. Той е по-скоро с размерите на градска градина, намира се непосредствено до площада и имаше планове да бъде засегнат от издигането на копие на казарми от времето на Османската империя.

На скромната церемония за началото на строителството в покрайнините на площада присъства кметът на Истанбул Кадир Топбаш. Според него отдавна е имало необходимост да се издигне храм за мюсюлманите на това място в центъра на града, което е популярно сред туристи и дейци на културата.

"Фактът, че джамията ще бъде близо до църквата "Св. Мария" и два храма, показва колко толерантен е този град", добави той.

Както Топбаш, така и Ахмет Бисбах Демирджан, районният кмет на "Бейоглу", казаха, че нуждите на живеещите наоколо мюсюлмани са наложили издигането на джамията. "Като някой, прекалал живота си на "Таксим", винаги съм изпитвал липсата на джамия тук. Знам, че всички мюсюлмани, които живеят или идват в "Бейоглу", споделят това чувство", кама Демирджан.

Докато строителната техника се придвижваше към площадката, а няколко работници символично положиха първия бетон, наблизо стояха полица с бронирани машини и камиони с водни оръдия.

Критици на проекта казват, че днешната церемония е част от кампанията на президента Реджеп Тейип Ердоган преди референдума през април за това дали да бъде одобрена инициативата му за превръщане на Турция в република със силна президентска власт.

Идея за джамия на "Таксим" има още през 1983г., но тогава Държавният съвет на Турция постановява, че издигането на джамии, пазари и паркинги на площада противоречи на обществения интерес. През юли 2015г. същият висш орган на управлението отмени тази позиция и даде зелена светлина за издигане на мюсюлмански храм.

Ердоган като кмет на Истанбул през 90-те години, настояваше на "Таксим" да има джамия и още тогава той и партията му бяха посрещани с критики, че опитват да заличат завета на Ататюрк за светска република. През миналото лято президентът каза в реч, че площадът ще стане по-красив с джамия. Партията организира на "Таксим" голям митинг след опита за преврат.

Засега няма официални данни колко ще струва строежът. Демирджан, цитиран от вестник "Хабертюрк", казва, че разходите се поемат от частна строителна компания.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини