Меркел поиска обединение срещу тероризма

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че връзките на Европа с Русия остават проблематични, но е важно да се сътрудничи с нея в борбата с ислямския тероризъм, предаде Ройтерс.

В реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, Меркел подчерта, че съвместната борба с ислямския тероризъм е сфера, "в която имаме общи интереси и можем да работим заедно".

Канцлерът, която беше критична към забраната за граждани от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, отбеляза, че сам по себе си ислямът не е източник на тероризъм. Тя добави, че е от ключово значение ислямските страни да бъдат приобщени към борбата с ислямския тероризъм, пише БТА.

Меркел декларира, че Германия ще направи "всичко възможно", да изпълни до 2024 г. ангажимента си към НАТО да харчи за отбрана годишно не по-малко от 2 на сто от своя БВП.

В същото време канцлерът заяви, че би желала да обсъди с Русия кибератаките и фалшивите новини. Тя обаче изказа съмнения, че проблемът с фалшивите новини би бил успешно решен преди изборите в Европа тази година.

"Знаем, че Русия много открито заявява, че гледа на хибридната война като на средство за отбрана", каза тя в реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, в която участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

По думите й би било много добере темата за фалшивите новини да влезе в дневния ред на консултациите между НАТО и Русия.

Меркел подчерта, че връзките на Европа с Русия остават проблематични, но е важно да се сътрудничи с нея в борбата с ислямския тероризъм.

Германския канцлер заяви, че Европа не може да се откаже от принципа за териториална цялост на Украйна, а нормализацията на отношенията с Русия зависят от политическо уреждане на украинската криза, предаде ТАСС.

След края на Студената война международната общност не успя да установи окончателно добри отношения с Русия, каза Меркел, като се зарече да работи неуморно за подобряването на тези отношения, допълни ТАСС.

Коментари в сайта

Последни новини