6 °C

Раздадоха кърджалийските „Оскари”за превод от английски,осем са отличените

  Снощи във фоайето на Дома на културата бяха раздадени кърджалийските „Оскари” за превод от английски на български за средношколци.Победителите не бяха известни до последния момент.Имената им бяха запечатани в хартиени пликове с номера,съответстващи на писмената им работа.Както се полага на „Оскари”замисълът и реализацията не стана без американско участие.Председател на журито бе Анджела Родел,изпълнителен директор на комисията „Фулбрайт”за България.Членове са Алеко Дянков и Иван Христов,известни български преводачи.

    Конкурсът за превод от английски на български език се организира за първи път в рамките на Месеца на Америка в Кърджали.Месецът е инициатива на Дружество „Приятели на САЩ”,американското посолство в София и община Кърджали.

    Общо 66 ученици от трите най-големи училища Езиковата гимназия ,СУ”П.Р.Славейков” и СУ”Отец Паисий” се включиха в нелеката надпревара за наградите.Текстът за превод бе много труден.Според Алеко Дянков той е на архаичен английски от преди сто години.Писан е от американски пастор живял в България и член на литературния кръг „Стрелец”.Става дума за есетата за американския печат,издадени в томче,което никога не е превеждано на български.

     Общо 8 са наградените ученици.Пет от тях от Езиковата гимназия.Наградените десетокласници са Габриела Радостинова,Теодора Йосифова,Ана Хаджиева.От единадесетокласниците са отличени Александър Нучев,Йоана Димитрова и Синем Мюмюн.Двама са наградени от дванадесетокласниците.Това са Слави Тодоров и Виктория Ангелова.

    Вместо статуетки,наградените получиха ценни речници и книги.

    Анджела Родел отбеляза,че преподава превод в Софийския университет и нейните студенти не биха се справили по-добре от кърджалийските ученици с текстовете.Вие не сте професионални преводачи,но имате усет към езика,подчерта Родел.

  Винаги трябва да се стремите да превеждате така,че да не си личи ,че тексът не е оригинал.Това се постига с много труд и четене на двата езика.Преводът е безкрайно изкуство,каза Алеко Дянков.

  Председателят на Дружеството „Приятели на САЩ”Валентина Иванова обяви,че конкурсът ще стане ежегоден.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  22 яну 2021
  Последни новини