Кирилометодиевци отбелязоха 144 години от гибелта на Васил Левски

    2017 година е обявена за годината на Васил Левски. Така България ще отбележи 180 лета от рождението на Апостола за свобода.

    19 февруари 1873 година –велика и страшна дата за българския народ! На тази дата България се прости с един от най- великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал в историята с паметното име Левски.

    Апостолът на свободата – с  това име  живее и днес Левски, обрекъл себе си в служба на отечеството,

                            когато робските сърца

                            повярвали са в свободата,                

                            когато огнените му слова,

                             са слушали дори децата.

    Учениците  при Основно училище „ Св. Св. Кирил и Методий” гр.Кърджали отбелязоха тържествено 144 години от гибелта на Апостола на свободата  - Васил Левски.  Пред всички ученици, децата от І”а” клас – Катя, Стефания, Кристиана, София, Виктор, Антон, Акън, Светослав и от ІІІ”а” клас – Ренай, Ерен, Стела, Йордан и Дилара рецитираха стихове и пяха песни за безстрашният Апостол! Вдъхновени от учителите – Тинка Хорсикян, Маргарита Русева, Николина Делчева и Димитрина Джелеповадецата запомниха, че Левски е честен, всеотдаен и скромен, дисциплиниран и отговорен. Той запалва революционен огън във всяко българско селище и паланка, развява знамето на свободата. Затова народът ни в знак на признателност и захлас го превръща приживе в легенда, след която тръгват най- достойните синове и дъщери на България. Директорът на училището – Лиляна Янкова подчерта идеите на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили; Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.”

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини