Ученичка от „Славейков” реши математическа задача от реномирано канадско списание

Осмокласничката от Средно училище „Петко Рачов Славейков” Мария Александрова успя да реши задача от канадското математическо списание Crux Mathematicorum. В новия брой на специализираното издание е публикувано нейното решение на задача СС152. Мария е единствена от читателите, изпратила вярно решение на тази задача.

От тази учебна годи на Мария разработва проект по математика на тема „Комбинаторни задачи върху квадратна решетка”. Неин научен ръководител е учителят по математика Вълчо Милчев. Той насочва способната ученичка към задачния раздел на това списание.

Crux Mathematicorum е специализирано издание на Канадското математическо общество. Излиза на бял свят вече 41 години и е с авторитет на едно от най-реномираните математически списания в света за задачи от гимназиално и бакалавърско ниво. От 2013 година се отпечатват по 10 броя годишно, които се разпространяват и в електронен вариант.

След малко повече от месец за Мария предстои важно изпитание. Тя се готви за дебютното си участие в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Форумът е насрочен за априлската ваканция в комплекса Боровец. Авторското решение на задачата от канадското списание е по темата на проекта и ще бъде включено в нейната презентация пред журито от БАН.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини