Експерт: Ефект от уволненията в АПИ няма да има

Ефект от уволненията в Агенция "Пътна инфраструктура", последвали трагичния инцидент в тунел "Ечемишка", няма да има, смята Димитър Ганев, председател на Сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност", съобщава БНР.

Защото не е взето отношение към правилните хора – първо, и второ – няма доказателства защо тези хора са отстранени. И ще се окаже така, че ще дойде следващото правителство и ще ги върне, защото просто не са това хората. В интервю за "Хоризонт" Ганев подчерта, че трябва сериозна реорганизация в АПИ и въобще в пътното дело в България и посочи, че не е оптимист, че отговорност за случая в "Ечемишка", при който част от конструкцията на осветлението в тунела падна върху движеща се кола и уби пътничка, ще бъде потърсена от когото трябва. Димитър Ганев беше категоричен, че отговорността е на ръководствата на АПИ през годините и допълни, че според него финансовите интереси са в дъното на това, което се случва в агенцията. Нормативите ги има – проблемът е в неизпълнението на тези нормативи. Или в това, че отдолу нагоре или отгоре надолу, както и да го разгледаме, хората, които са на различните нива на управление и действие по отношение на пътната инфраструктура, не си вършат работа. Проблемът е, че през АПИ минават много пари – много пари, и тези пари не е ясно къде отиват.

По отношение на отговорността за инцидента Ганев коментира още, че безхаберието в цялостното ръководство, управление на пътната инфраструктура е от години – не от вчера и от онзи ден: Наредбата за тунелите казва категорично, че председателят на Управителния съвет на АПИ трябва да назначи едно специализирано звено, което да прави инспекция на тунелите.

И доклад от това звено трябва да има и в този доклад трябва да е написано годни ли са за употреба тези тунели, или не са. Тези хора не са ясни – не е ясно дали са назначени, не е ясно има ли доклад от тяхната работа. Затова казвам, че докато това не се изясни, мисля, че не могат да се предприемат и правилни действия. Ако състоянието на тунела е такова, че застрашава човешки живот, то движението по него трябва да се спре, подчерта Димитър Ганев и допълни: "Само че Агенцията трябва да свърши една друга работа – тя трябва да знае, че в момента, когато се прекъсне движението по магистралата, трябва да има алтернативен маршрут. Вижте какво се получи в момента – има един път, който е в окаяно състояние, и който не може да поеме трафика". Ганев допълни, че не смята, че досегашният шеф на АПИ Дончо Атанасов би трябвало да остане член на Управителния съвет на Агенцията.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини