Андрей Ковачев: Цените на лекарствата - различни за всяка страна

Във вторник парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент гласува незаконодателен доклад с предложения за осигуряване на по-добър достъп на европейските граждани до лечение.

В приетия с голямо мнозинство доклад залегнаха редица текстове, предложени от евродепутата от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, който е поставил проблема с достъпа до здравеопазване и здравните неравенства като свой приоритет в настоящия мандат. Българският евродепутат е инициатор и една от основните действащи фигури в Групата от евродепутати за достъп до качествено здравеопазване - неформална платформа за дебат и общо действие, чиито членове са почти 30 евродепутати от 15 страни.

В своите предложения Ковачев подчертава, че прекомерното увеличение на цените на новите лекарствени продукти през последните десетилетия застрашава устойчивостта на националните здравни системи. Въз основа на внесените от него изменения в доклада на комисията ще бъде записано, че цените на лекарствените продукти следва да бъдат адекватни на конкретната икономическа ситуация в държавата, в която се продават.

Според българския евродепутат фармацевтичните продукти са един от основните стълбове на здравеопазването, а не просто търговска стока. Затова в своите предложения той призовава Европейската комисия да анализира причините за недостиг на някои лекарства и да обърне особено внимание на въздействието на паралелната търговия на лекарствени продукти и адекватността на европейската законодателна рамка в тази сфера. Според Ковачев Комисията и Съветът трябва да установят механизъм, чрез който ежегодно да може да бъде докладван недостигът на лекарства в целия ЕС.

Ковачев смята също така, че трябва да се засили сътрудничеството на европейско ниво в областта на оценките на здравните технологии, която дава информация за терапевтичната добавена стойност на лекарствените продукти в сравнение с най-добрата налична алтернатива. Според българския евродепутат това ще позволи оскъдния публичен ресурс да се използва по-рационално и ще подобри достъпа на пациентите до доказано ефективни терапии. Европейската комисия в момента разглежда различни опции за насърчаване на по-нататъшното сътрудничество в тази област.

Българският евродепутат предлага също така да бъдат проучени възможностите за координиране на съвместните процедури за възлагане на обществени поръчки и въвеждане на нови модели, както и да се приоритизира прилагането на електронното здравеопазване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини