Радев: НАТО остава изключително важна за България

НАТО остава изключително важна организация за България, заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Двамата разговаряха в централата на пакта в Брюксел, съобщи БТА. 

За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви президентът Румен Радев. 

Самият факт, че аз в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещавам Главната квартира на НАТО, показва значението за България на тази организация на споделени ценности и отговорности за колективната сигурност и отбрана, посочи Радев. 

Подкрепяме усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че България е част от тези усилия, заяви българският президент. Ще правим всичко необходимо, за да гарантираме общия принос за колективната отбрана и сигурност. 

За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев. 

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана
Това е изключително важно за нашите способности, посочи Радев, като добави, че всяка страна от алианса трябва да поеме този ангажимент, който ще гарантира общата сигурност. 

Президентът Радев е уверил също така Йенс Столтенберг, че правим всичко възможно за модернизация на българските въоръжени сили. 
За нас е също така важно НАТО да продължава консолидирането на своите усилия в борбата срещу международния тероризъм, с нелегалния трафик на хора и нелегалните мигранти, посочи Румен Радев. Президентът посочи също, че оценяваме високо ролята на НАТО в Западните Балкани като гарант за сигурността. 

Румен Радев посочи, че нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви заедно със задълбочаване на диалога с Русия - за избягване на конфронтация, на неразбирателство и за снижаване на риска. 

В официалния сайт на НАТО NATO.int е публикувано официалното заявление на Йенс Столтенберг.

Добре дошли в централата на НАТО. Поздравления за назначаването ви за президент. Бих желал да кажа „добре дошли обратно“ в централата на НАТО защото сте ми казали, че сте работили тук преди години и това подчертава личната ви ангажираност и разбиране за важността на НАТО.

Във Вашата предишна роля като командир на българските ВВС Вие ни помогнахте да пазим въздушното си пространство. И знам, че ще останете ангажирани към НАТО и на нашата споделена сигурност сега във Вашата нова роля на президент
“, пише в изявлението, отправено към Румен Радев. 

Генералният секретар на Алианса посочва още, за почти 13 години България е ценен съюзник, правещ важен принос за колективната отбрана.

"Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно море. Играете важна роля в сигурността на Вашия регион, чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косово, Вашата подкрепа на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и Вашата помощ за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация“, пише Столтенберг.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини