Герджиков: Ще разваляме съмнителни скъпи поръчки

Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари.

За такива поръчки "винаги има риск от не много редни неща", каза по БНР служебният премиер. 

Час след като пое властта от Бойко Борисов, Герджиков подчерта, че не става въпрос за "лов на вещици“.

"Нищо такова няма да има. Разбира се, че трябва във всяко министерство да се проверят много внимателно нещата, които са вършени, защото, за съжаление, на много места имаше данни, че има корупционни елементи – най-вече в областта на обществените поръчки", заяви Герджиков.

"Разпоредих още в самото начало на всички министри да излязат всички висящи обществени поръчки, особено тези, правени в периода на последните седмици, когато кабинетът е в оставка, за да се види дали действително отговарят на потребностите и дали няма нещо скрито зад тях", изтъкна служебният премиер.

По думите на Герджиков кабинетът „Борисов“ 2 се е справил с редица неща много добре, неминуемо е обаче да има и пропуски.
Ще направим анализ по сектори – къде има слабости, съответните органи ще бъдат сезирани, за да покажем, че сме правова държава и върховенството на закона е железен принцип, категоричен е служебният премиер.

Най-напред президентът Румен Радев настоя, "ако служебните министри установят случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, то те да бъдат осветлени и прекратени незабавно".

После вече Бойко Борисов, сдавайки властта, призова новите министри да разровят всичко по министерствата и ако нещо ги притесни, не само да го осветлят, но да го предадат "директно на прокуратурата".

Герджиков пък му отговори, че щом Борисов иска това, няма да му скърша хатъра.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    реалист
    2 -1
    15:57, 27 яну 2017
    За първи път в новата история на България имаме точо и ясно здаване на власта Борисов е велик това е човека които ще ни изведе от блатото
Последни новини