Словения е готова да връща мигранти от границата

При необходимост Словения ще спира мигранти на хърватската си граница, без да им предлага възможността да подават молба за убежище.

Законопроект, който допуска това, бе приет снощи от парламента, предават Франс прес, Ройтерс и БТА.

Той е одобрен с 47 срещу 18 депутатски гласа. За прилагането му ще бъде нужен нов вот в 90-членния словенски парламент.

Подобна мярка беше приета по-рано от съседните Австрия и Унгария.

"Ако се окажем в ситуация, когато не сме в състояние да гарантираме сигурността и човешките права на нашите граждани и на самите мигранти, ще ги връщаме в сигурна страна или в страната”, откъдето са дошли, обясни премиерът Миро Церар, защитавайки проекта.

Близо 500 000 мигранти преминаха транзит през Словения по време на голямата вълна, започнала през 2015 г., преди затварянето на балканския маршрут през март 2016 г. Почти всички продължиха пътя си към Западна и Северна Европа.

Сегашната стъпка засяга 670-километровата граница на Словения с Хърватия, която не е член на Шенгенското пространство. Любляна издигна ограда по почти две трети от нея преди година.

Миналата седмица Съветът на Европа призова словенския парламент да отхвърли законопроекта, а неправителствени организации, както и Върховният комисариат на ООН за бежанците, порицаха мярката.

Хиляди мигранти са блокирани в Сърбия и не могат да преминат в Хърватия и Словения, за да продължат пътя си на север или запад.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини