Доброволчество чрез спорт – реализиран проект за славейковци в Словения

12-ти пореден успешен проект на сдружение „Родопея-Балканика“ и СУ „П. Р. Славейков“

Група от седем ученици с един ръководител от СУ „П. Р. Славейков“ се завърна от  Словения  след участие в проекта "Include through sports“ /„Включване чрез спорт“/ с водеща организация  Спортно дружество “NK VERŽEJ“ – Шаловци, Словения и  партньори от България, Полша и Чехия. Това е вторият проект от началото на 2023 г, след проекта в Люксембург, и 12-ти пореден съвместен проект в сътрудничество със  Сдружение „Родопея – Балканика“ за периода от 2016 година досега. Двете организации си партнират успешно в проектната дейност от години. Проектът се финансира по програма „Еразъм+ , Младежта в действие“ и всеки участник получи сертификат „Youthpass“, който потвърждава участието и валидира опита от неформалното обучение и описва какво е направил, показал и  научил.

Целите на  проекта са: да се осмисли доброволчеството и неговото въздействие върху местното население,   да даде възможност на  доброволците да  реализират инициативи  чрез спорт и разменят добри практики с партньорските страни. Чрез спортните доброволчески дейности  младите хора опознават уязвими групи, развиват компетенции за организиране на събития и работа в екип, повишават гражданското си съзнание и личностните качества като емпатия, отговорност и толерантност.

Спортът обединява, възпитава и вдъхновява и  изборът на проектната тема, от водещата организация, е свързан с желанието, чрез спорт и доброволчество, да се включват местните заинтересовани страни, населението и младите хора, които  се интересуват от функционирането на младежките проекти.

Методологията на проекта използва разнообразните  форми на неформалното образование, в които се дава възможност за  изразяване на лично мнение, работа в екип, развитие на комуникативните умения и зачитане  на другата позиция. Нашата  група води самостоятелно работна сесия, свързана с темата на проекта. Английският език е работен и задължителен за владеене от всички участници. Всяка страна е представена от съответния партньор в национална вечер със снимки, презентации, видеоклипове, музика, танци, ястия от националната  кухня и др. Това е още едно доказателство за ползите от младежките проекти - взаимното опознаване и обогатяване и  освен приятелствата, опита и  емоциите, младите хора се докосват до най-типичните характеристики от културата на страните.

Ръководител на групата от СУ „П. Р. Славейков“ е учителката Мария Димитрова, която има опит от участия в други международни изяви и сподели: „Темата на проекта е интересна и полезна за младите хора, защото формира, освен спортни качества, и ценности, които са в полза на обществото. Като спортистка, мога да гарантирам, че двете дейности, спорт и доброволчество,  може да се съчетават в различни  благотворителни и граждански инициативи”.  

Седемте ученици от СУ " Петко Рачов Славейков" - Атила, Енис, Тончо, Румяна, Сияна, Дуйгу и Мирена с ръководителя си са сред 32-та участници от България, Словения, Полша и Чехия в проекта „Включване чрез спорт“ в малкото селце Марковци. Учениците споделят, че имат различни задачи всеки ден. Преди всяка от тях играят различни игри, с цел да се подобри концентрацията и екипната им работа преди основните дейности. На четвъртия ден от проекта участниците потеглят към съседния град Шаловци. Изискването е по пътя да изпълнят поставените им задачи в международни екипи, като някои от тях са да пресъздадат снимка, да направят интервю с местни жители, да обсъдят разликите в различните държави. На седмия ден младежите се заемат със задачата да създадат свои  собствени проекти, като им е поставен проблем, на който да намерят решение. Разсъждават за различните решения, цели и ефекти. След основния план на проекта създават свое лого, мото и фейсбук страница. Участват в уъркшоп, свързан с изиграването на създадена от тях театрална постановка, в която показват по какъв начин може да свържат доброволчеството и маргинализираните групи. Участниците от България участват активно във воденето на различни уоркшопи, свързани с темата на проекта.  "Беше много забавно, интересно и поучително", разказват славейковци, повечето от които за първи път са на подобен младежки обмен и не крият желанието си да продължат с активна проектна работа и занапред.

Последната вечер приключва с носталгия. Младежите за пореден път доказват креативността си, като създават спомени, които да им напомнят за преживяванията по време на проектната среща. Участниците се сбогуват в сълзи и си пожелават да се срещнат в предстоящи проекти.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини