Парите за Перперикон са спасени,договор за консервационни дейности може да бъде подписан

1,5 млн. лв. за проекта „Перперикон–минало за бъдеще“ са „спасени” и работата по Археологическия комплекс комплекс ще стартира. Това обяви на брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис като уточни, че след решение на съда, Общината вече е в правото си да подпише договор с изпълнителя на проекта.
Търгът за избор на изпълнител бе обжалван пред съда и съществуваше реална възможност заради изпускане на сроковете финансирането да бъде изгубено. Поради обжалване на процедурата по избор на изпълнител, срокът за изпълнението на проекта бе удължен до април 2017 година.
„ Заради обжалванията времето за изпълнение на проекта навлезе в своя критичен праг. Той трябва да приключи през април месец, както строителството, така и въвеждането в експлоатация. Това означава, че реалните строителни дейности трябва да започнат буквално днес”, подчерта днес инж. Азис.
Проектът „Перперикон – минало за бъдеще“ е на стойност 748 203 евро и се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по Мярка 1 – „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“. 
Ще бъдат реализирани консервационно-реставрационни работи в югозападната част на Акропола на археологическия комплекс, което ще позволи Акрополът и дворецът – светилище да се разглеждат, без да се нанасят вреди на археологическия паметник.
Предвижда се консервация, реставрация и експониране общи на 11 обекта - три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. Целта е да се възстанови, съхрани и експонира античен и средновековен град Перперикон.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини