Кметове с остра реакция към здравния министър

Градоначалниците на Ардино, Момчилград и Крумовград искат оптимално функциониране на болниците.

Кметовете на общините Ардино (Ресми Мурад), Момчилград (Сунай Хасан) и Крумовград (Себихан Мехмед)  и управителите на Многопрофилните болници за активно лечение в Ардино, Момчилград и Крумовград  изпратиха писмо до Министъра на Здравеопазването, управителя на Националната здравна осигурителна каса, председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и до Омбудсмана на Р България, с искане за оптимално функциониране на Многопрофилните болници за активно лечение и недопускане намаляването на финансирането на стойностите  и обемите на дейностите в Болничната медицинска помощ за първото тримесечие на годината.

„Взаимодействието и сътрудничеството между местните и централни държавни органи е от съществено значение за съвместно разрешаване на проблемите в системата на здравеопазването. Многопрофилните болници в Ардино, Момчилград и Крумовград са разположени в труднодостъпен район с неблагоприятен географски терени неблагоприятна инфраструктура. Считаме, че намаляването на финансирането на тези лечебни заведения са нецелесъобразни и несъстоятелни  и са в противоречие с реално извършената медицинска дейност и обективните нужди на здравноосигурените лица. Ограничава се правото на пациентите да получават гарантираната им от Конституцията на Република България достъпна медицинска помощ, както и на Закона на здравето”, се казва в писмото.

Кметовете на Ардино, Крумовград и Момчилград предлагат пред министъра на

Здравеопазването да се предприемат необходимите действия за незабавно анексиране на договорите с всички засегнати лечебни заведения в рамките на първоначално предоставените им по-високи стойности към договора за оказване на болнична медицинска помощ по клинични пътеки и покриване на цялата реална осъществена дейност. Кметовете предлагат още да бъдат променени някои изисквания  по медицинските стандарти и клинични пътеки за броя на специалисти по тези специалности, където има остър дефицит на лекари като: анестезиология и клинично лечение, клинична патология, вирусологична лаборатория, микробиология и паразитология, рентгенология.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини