Над 1700 първокласници повече ще има в България наесен

Първокласниците през следващата учебна година ще бъдат с 1734 повече от предишния випуск, съобщава днес „Монитор”.

Прогнозни данни на Министерството на образованието и науката, цитирани от всекидневника, показват, че първокласници през учебната 2017-2018 г. ще бъдат 69 237 деца.

Те са 67 503 през настоящата учебна година. Разликата може да се сравни с броя на учениците в две големи училища.

Приемът в София тази година ще е по-различен от минали периоди, припомни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той обясни, че първи и основен критерий ще бъде местоживеенето на детето.

„Това е съвсем естествено. За всяко дете е важно бързо да бъде придвижено до училище или да стигне до училище“, заяви Стаматов. Той допълни, че се очаква Столичен общински съвет финално да определи по колко точки ще се дава за временен и постоянен адрес.

По новата система всички училища ще трябва да приемат ученици по единни правила.

Критериите, които ще носят предимство, са 4, като първите два са свързани с местоживеенето. Другите са - „братче и сестриче в същото училище“, който ще носи 4 точки, и „деца сираци“ с 3 точки.

Във всички училища в столицата кампанията трябва да започне по едно време – на 19 април.

В Бургас централизиран прием има от пет години и той е довел до равномерно разпределение на децата в целия град, коментира Стаматов. Той допълни, че благодарение на това там нямало училища с малко деца или пък с голямо струпване на ученици.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини