Зам.-министър в МВнР Христо Ангеличин е обвиняем

Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем.

Обвинението е за извършено престъпление по служба, заяви пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде "Фокус". 

По думите на прокурор Арнаудова разследването е започнало преди около месец и е по подаден сигнал от народния от представител от „БСП лява България” Кристиан Вигенин. 

В края на миналата година депутатът изрази съмнения за корупционна схема в МВнР за над 500 000 лв. във връзка със закупуването и инсталирането на телефонни централи в наши посолства. Тогава Вигенин заяви, че е сезирал главния прокурор.

Твърденията на Вигенин са от горе до долу доноси, му отговори Ангеличин.

В качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-министър на външните работи, с цел да набави за дружество конкретна облага, Ангеличин е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 хил. лева. Това каза пред журналисти в Съдебната палата говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова.

Обвинението засяга действията на зам.-министър Ангеличин в периода 17 ноември 2016 г. - 5 декември 2016 г.

Прокуратурата уточнява, че от 8 октомври 2015 г. Христо Ангеличин е упълномощен да отговаря за контрола и дейността на 3 дирекции в МВнР – „Бюджет и финанси”, „Сигурност” и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване.

Говорителят на Софийска градска прокуратура обясни и престъплението, което, смята, че е извършено.

„Във връзка с председателството на ЕС от страна на България, МВнР изготвя план за подготовка на държавата. Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител.

Въпреки, че е запознат с изискванията на ЗОП, с плана за действие на МВнР, както и със служебните си задължения, Христо Ангеличин разпраща до 15 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда на нашите задгранични представители да извършат плащания по сметка на посочено то него дружество”.

Веднага след постъпването на сигнала за тези действия е започнала проверка на ДАНС, която на практика е предотвратила реалното настъпване на вредните последици. 

„Част от представителствата не извършват плащания, а тези, които са извършили, изискват незабавно връщане на сумите”, допълни Зорница Таскова. 

Предвидено е спрямо зам.-министър Ангеличин бъде взета мярка за неотклонение "подписка", а ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” за срок до 5 години, както и лишаване от права, каза прокурорът. 

Прокуратурата отрече действията й да са обвързани с политическата конюнктура в страната.

Зорница Таскова каза, че по случая са проведени разпити в голяма част от българските задгранични представителства – в Брюксел, Женева, Париж, Рим, Виена, Берлин, Варшава, Стокхолм, Анкара и Истанбул.

На въпрос от журналисти дали министърът на външните работи Даниел Митов е отговорен по някакъв начин за случилото се, Зорница Таскова отговори:
„Това са въпроси, които ще се изясняват в хода на наказателното производство”. 

Софийска градска прокуратура образува вчера друго досъдебното производство за престъпление по служба и безстопанственост в МВнР. Разследват се шефове в министерството, заобиколили Закона за обществените поръчки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини