Битият лидер на СДС – София Борислав Бориславов: Полицай ме удари в лицето и ме нарече изрод

Полицай ме удари в лицето и ме нарече "изрод". Зад протестите не стои нито един едър бизнесмен. Това заяви в интервю за Агенция БЛИЦ битият лидер на СДС – София Борислав Бориславов. Лидерът на СДС – София Борислав Бориславов и колегата му – шефът на СДС в столичния район "Красно село" Пламен Антов, бяха бити от полицията като участници в протеста пред парламента. 40-годишният Бориславов, който е професионален археолог и шеф на комисията по териториално и жилищно устройство в СОС, се опитал да защити възрастна жена от посегателствата на "пазителите на реда". Синият столичен лидер е отведен в 4-то РПУ, където по думите му са били задържани около 60 от протестиращите. Едно момче е било жестоко пребито и дори срещу него било насъскано полицейско куче, допълни Борислав Бориславов.

- Г-н Бориславов, непосредствено преди Нова година имахме уговорка да разговаряме за откритото от вас златно съкровище, но стана така, че се срещаме пред парламента, където в момента се скандират лозунги: "Оставка, оставка!"... Защо не виждам обаче ваши колеги политици?

Днес за разлика от вчера /14 януари – бел.ред./ има много повече на площада. Разбира се, всички те са от дясното политическо пространство. От управляващите виждам, че никой не се разхожда, което е обяснимо. Но за да няма подобни събития, не трябва хората да се подвеждат по внушенията, че еди-кой си нямал място на митинга, че партиите не трябвало да участват... В крайна сметка всички в България сме потърпевши от това, което се случва в тази страна. На всички спряха газа, на всички спряха европейските фондове, всички получаваме малко, всички очевидно сме с имиджа на "турска тоалетна" в представите на Европа. Мисля, че едва ли има нормален човек, който да има самоуважение и да не чувства недоволство от това управление.

- Твърди се, че протестите са инспирирани по Интернет. Вие например как разбрахте за тях?

Всеки, който живее в България, не беше трудно да научи по всякакви пътища – не само по Интернет, а най-малкото от това, което хората си говорят по улиците. Тези протести бяха организирани и започнаха по инициативата на студенти по повод убийството на Стоян Балтов, както и по всички проблеми, свързани със Студентски град. Имаше серия протести – на пчелари, на млекари... Всеки е недоволен в сферата, в която се занимава. Аз самият не правя изключение.

- Вие сте археолог и въпреки че точно тук и сега като че ли е неуместно да дискутираме тясно "съсловни" проблеми, все пак ще ви попитам какъв е най-наболелият професионален проблем, който предизвиква вашето недоволство?

Аз се занимавам много активно с моята професия, но там също има много неща, които биха могли да се направят, а това не става. Например едва ли има друга държава в света, която да открие римски амфитеатър в центъра на столицата си и да не си мръдне пръста в буквалния смисъл на думата, за да направи най-елементарни действия за проучването и експонирането му, за превръщането му в туристическа атракция. Това е уникален паметник, за който писаха и чуждите медии. Мисля, че наистина в момента, когато хората са на улиците и сме оградени отвсякъде с полицаи, които, както вчера сам се убедих, не са настроени никак добре към нас и на които им плащаме заплатите да ни пазят, а не да ни бият, трябва да говорим за много по-конкретни и засягащи целия български народ неща. Нима убийството на Стоян Балтов е различно от това на някой от "Люлин", който е излязъл и не се е прибрал, защото са го пребили? Всъщност може да се обобщи, че

този протест е срещу липсата на сигурност в живота на гражданите.

В България никой не знае, когато излиза от къщи, от дискотеката или откъдето и да било, дали ще се върне, или не. Или когато си остави колата на улицата, дали ще си я намери, или няма да си я намери и много често наистина не я намира.
Преди месец преди очите ми в центъра на София към 8 часа вечерта крадяха кола.

Така че тази прекрасна полиция, която имаме, прекрасно оборудвана и както каза министър Миков, която можело да демонстрира много по-голяма мощ, нека да я демонстрира пред престъпността. Защо няма нито едно разкрито поръчково убийство? Вчера това, което се случи, бе едно абсолютно повторение на сценария от 10 януари 1997 г.

- Разкажете какво точно ви се случи на 14-ти януари?

Биха ме и ме прибраха с удар в лицето и с думите, че съм изрод. Аз казах на полицая, че нито има право да ме бие, нито да ме нарича така. Не знам какви са инструкциите към полицията, но очевидно нямат топли чувства към хората, които протестират в момента. Така че за мен това, което се случва,

е едно връщане на милиционерския контрол отпреди повече от 20 години.

И това е, меко казано, притеснително.

- Според публикации в медиите като организатор в сянка на протестите се спряга бизнесменът Христо Ковачки, който наскоро имаше проблеми с данъчните. В пресата се прокраднаха и намеци, че и Слави Трифонов напирал "зад кадър" да яхне вълната от недоволство, за да влезе в политиката. Шоуменът даже прочете, без да се появява на екран /поради "вирусно заболяване", както бе съобщено от неговия главен сценарист Иво Сиромахов/, обръщение към президента с искане за промяна на пропорционалната избирателна система в мажоритарна. Но нали всеки български гражданин може да се кандидатира за депутат, стига да събере 5000 подписа? Това по същество си е мажоритарен принцип, приет още на Кръглата маса преди 20 години...

Абсолютно, но мисля, че специално зад тези протести не стои никой едър бизнесмен. Христо Ковачки, доколкото знам, си организира протест в неделя и той ще бъде за АЕЦ "Козлодуй". Нещо, което смятам, че точно в момента не е най-актуалното. За АЕЦ "Козлодуй" трябваше да се протестира, когато управляващите от НДСВ набързо приключиха преговорите и решиха да се похвалят, че са свършили навреме. В момент, когато така или иначе кризата е газова, а не електрическа и изнасяме доста прилични количества ток, нямаме никакви доводи пред ЕС да отворим 3-ти реактор. Очевидно, че

има някакви интереси на лобита в енергетиката,

което не е за първи път и не е изненадващо.

- Потърсихте ли лекарска помощ след побоя?

Не е толкова страшно човек да преживее удар в лицето, в крайна сметка съм мъж, но никой по принцип не иска да бъде жертва на такова нещо. Независимо какъв е поводът. Още повече, че в подобни ситуации полицията би трябвало да търси успокояване на обстановката, а не нажежаване. Вчера беше сценарий, който как са си го нарекли – "Респект" или "Страх", не знам, но

беше изцяло милиционерски сценарий за смачкване на протеста в самото начало,

за опорочаването му, за внушението, че всички там са лумпени и който отиде, ще го бият. Всъщност затова днес сме пак тук - за да покажем, че не ни е е страх.

- А как посрещна новината, че са ви били, вашият баща – поетът и преводач от френски Иван Бориславов? Солидарен ли е с вашата позиция, с вашите действия? Навремето той трябваше да оглави БНР, но срещу назначението му започнаха протести журналисти, повечето от които се оказаха със "странни" биографии. В крайна сметка баща ви получи инфаркт и се оттегли...

Баща ми беше изключително притеснен от това, което се случи. Разбрал го е от медиите. За съжаление при тяхното поколение - надявам се, и при моето да не стане така, целият им живот мина в комунизъм. С един период на надежди за демокрация, но като гледам това, което се случва, като чувам какви законопроекти за забрана на митингите се приемат, мисля, че наистина комунистите са си комунисти - както и да се нарекат, каквито и техни сателити да управляват. Просто те си имат един и същ начин на мислене и едни също маниери.

Мисля, че независимо от броя на протестиращите,

резултатът на изборите ще бъде безкрайно неприятен за управляващите. Много пропаганда се изля да се убеждават младежите, че партиите са мръсна работа, че политиката е извън обществото. В крайна сметка по-добро от демокрацията още не е измислено. Надявам се на тези избори да има много по-голяма активност – без значение дали ще се родят и нови партии. Хората трябва да излязат да гласуват и да знаят, че това е начинът, по който трябва да променят нещата. Това ще е в интерес на България.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини