Българските имена няма да изчезнат, но ще намаляват

Българските имена не са застрашени от изчезване, въпреки традицията децата да се кръщават на герои от различни сериали. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му традицията с даване на чужди имена води началото си от първите сериали по българските екрани, като „Робинята Изаура“.

„Тогава героите станаха емблематични и тръгна мода да се кръщават децата на имената на героите. Половината от момичетата, които се раждаха, особено от ромски произход, бяха кръстени Изаура, а пък другите бяха Леонсио. Сега се забелязва нова такава тенденция и то с новите индийски, турски и всякакви сериали, които телевизиите излъчват. По принцип, в тези сериали се показва живота откъм лъскавата му страна. Това са герои, които изпитват силни емоции, които са хубаво облечени, живеят в разкош, карат хубави коли, разполагат с финансов ресурс. Точно това е мечтата на всеки човек. Това е заложено в дъното на неговата психика. Като нация сме абсолютни максималисти, искаме да живеем на максимални обороти, да има от всичко по много и подражаваме по някакъв начин на тези герои“, обясни психиатърът. Той посочи, че хората, които кръщават децата си на различни герои, ги орисват да бъдат богати и да имат лъскав живот.

„Всяко време има своите модни тенденции. Все пак българските имена няма да изчезнат, но ще намаляват. Донякъде и медиите го налагат. Сапунените сериали са време, през което човек да си направи вентилация на емоциите и да погледа нещо, което тотално се различава от реалната действителност“, коментира д-р Веселин Герев.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини