"Гранична полиция" се издънила с търг за милиони

Обществена поръчка за 11 млн. лв. за доставка на джипове, коли и автобуси за Гранична полиция е прекратена, тъй като търгът не е бил подписан. Това става ясно от документи, качени на сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) и цитирани от в. "Сега".

Проверката на търга е извършена след обявяването му на 21 ноември миналата година. Три седмици по-късно (АОП) е излязла със становище, че поръчката трябва да се прекрати заради липсата на подпис на лицето, издало акта, защото това нарушение на закона не може да бъде отстранено. Подпис е трябвало да има задължително, защото така постановява Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Търгът е бил прекратен няколко дни по-късно от зам.-шефът на Гранична полиция Светослав Манолов е прекратил търга, макар че не той го е обявил. Процедурата е стартирана от началника на структурата Светлан Кичиков. Не се знае обаче защо липсва подписът му.

Не е ясно и колко време ще се забави покупката на нужната техника. Нов търг не е обявен. Поръчката предвижда купуването на автомобили, за които Гранична полиция отдавна твърди, че се нуждае. Става дума за 16 автомобила с висока и 5 с нормална проходимост за превозване на служебните кучета, общо 90 високопроходими патрулни коли, 15 автобуса с по 16 места и още 2 с по 50 места. Парите са от европейския фонд "Вътрешна сигурност" т.е. не се отпускат по линията на договорените 160 млн. евро помощ от ЕС за бежанската криза. Забавянето може да доведе до нарушаване на сроковете за усвояване на средствата.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини