Русия отвърта кранчето за Балканите

Доставките на газ от Русия за страните от Европейския съюз ще бъдат подновени днес в 10 часа московско време /9 часа българско време/, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на компанията "Газпром".

На среща с премиера Владимир путин изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер уточнил, че днес ще започне пробно подаване на газ през помпената станция "Суджа" на руска територия към западни потребители, и през помпена станция "Орловка" /на украинска територия/ към балканските страни.

"Газпром" е информирал ЕС, че "в случай на несанкционирано отклонение на газ под какъвто и да било предлог ще намаляваме обема на доставките с обема на откраднатото за едно денонощие", подчертал Милер.

Според условията на подписания вчера протокол за мониторинг на доставките на природен газ Русия, Украйна и ЕС ще изпратят по 25 наблюдатели, които са достатъчни за осъществяване на мониторинг във всички пунктове за управление на газовия поток.

Руският президент Дмитрий Медведев обяви вчера, че мониторингът ще се осъществява на пет измервателни станции в Русия - Сохрановка, Суджа, Писаревка, Валуйки и Платово, и на пет станции в Украйна - Орловка, Теково, Берегово, Ужгород и Дроздовичи.

Допълнителен мониторинг ще има в подземните газохранилища в Украйна и на още три измервателни станции в Словакия и Румъния.

Събраната информация ще се подава в реално време към Москва, Киев и Брюксел, посочва ИТАР-ТАСС.

По споразумение с "Газпром" Молдова ще поднови транзита на газ от Русия за Балканите на 15 януари, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на изказване пред журналисти заместник-председателя на управителния съвет на руско-молдовската компания "Молдова газ" Якоб Казаку.

Газоразпределителната система на територията на Молдова е в нормален режим на работа и е готова да поднови транзита на газ от Русия до 36 часа след като днес бъдат подновени доставките през територията на Украйна, заявил Казаку.

Според него на 7 януари Украйна прекъснала подаването на газ за Молдова, Румъния, България и Турция.

Казаку добавил, че въпреки съгласието на Украйна да предоставя по 2 милиона кубически метра газ на ден за България, което е възможно само по южното трасе на газоразпределителната мрежа в Молдова, възстановяването на транзита се оказало технически невъзможно, подчертал Казаку.

В самата Молдова бил въведен много строг режим на икономии.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини