Синеморец ще чества Богоявление по стар стил поради студа

В село Синеморец, област Бургас че ритуалът по хвърляне и спасяване на кръста, с който се отбелязва Йордановден, се отлага от 6 януари за 19 януари.

Това съобщи местният инициативен комитет по честването, цитгиран от БТА.

На 19 януари големият христянски празник се пада по стар стил на православния календар. На тази дата той вече беше честван преди три години - за първи път в 113-годишната история на Синеморец.

Причината за сегашната промяна са изключително неблагоприятните метеорологични условия, които се очакват за 6 януари. Отрицателни температури, заледявания, силни ветрове няма да позволят провеждането на ритуала и ще затруднят пристигането на гости от страната.

Поради лютите студове вече се наложи военни да взривят устието на река Велека, която красиво се влива в морето при Синеморец.

"Поднасяме извинение на всички поканени, сред които президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев, председателя на Министерски съвет, председателя на Народното събрание, Патриарха на Българската православна църква и директора на НИМ", пише съобщението си инициативния комитет.

Личи обаче едно съвпадение - в честването на 19-и двама президенти също не биха могли за участват. Именно тогава се очаква "смяната на караула" на "Дондуков" 2. 

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини