Съживяват гигантско диво говедо, изчезнало в Европа преди век

Учените са на път да върнат към живот огромен древен вид едър рогат добитък, наречен див зубър.

Дивите зубри бродели из Европа в продължение на хиляди години. Те били високи два метра и тежели 1000 килограма. Зубърът по закон  бил собственост на полските крале, литовските князе и руските царе. Крал Зигмунт II Август въвежда смъртно наказание за убиването на зубри в средата на 16 век. Последният див зубър в Полша е убит през 1919 г., а последният див зубър в света е убит в Кавказ от бракониери през 1927 г. По това време били останали по-малко от 50 индивида, всичките в зоопаркове.

В момента е в ход реинтродукция на зубъра в европейските гори, което псоред специалистите е природна и екологична революция.

От 2009 г., европейски учени отглеждат няколко породи говеда, които все още носят ДНК от див зубър. Две програми работят по връщането му в европейските гори.

Една от тях е Операция Таурус, която селекционира 300 телета с ДНК на див зубър чрез процес, наречен обратна селекция. Те са избрали породи говеда, които имат определени характеристики на изчезналия див вид и с всяко следващо поколение се доближават на външен вид, поведение и генетично до оригиналния див зубър. Учените използват породи говеда с характеристики, близки до дивия зубър - маремана от Италия и породите Подолица и Буша от Балканите.

"Те имат най-висок процент от генетичния материал на дивия зубър", казва ​​професор Донато Матасино. "Не мисля, че някога ще можем да създадем животно, което е 100% като дивите зубри, но можем да стигнем много близо."

Друга програма, която се опитва да съживи дивите зубри е Проектът Таурус в Португалия.

Тези програми са част от проекта на Rewilding Europe, целта на който е да върне загубени диви видове в Европа, което не само ще помогне на околната среда, но също така е добре за местния туризъм.

"Дивите говеда са един от видовете, които са оформяли европейския пейзаж стотици хиляди години", казва Уоутър Хелмер, основател на Rewilding Europe пред The Telegraph.

"Ако няма едри тревопасни, гората регенерира много бързо... Големите пасищни животни я разчистват и създават разнообразие в ландшафта, които помага на хиляди видове растения, насекоми и животни."

Дивите зубри се появяват често в пещерните рисунки в цяла Европа, което предполага, че са били важна част от живота на праисторическите хора. Освен тях в списъка за връщане към живот на учените са мамутите и гигантските нелетящи птици моа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини