Проф. Начев: 2016 г. е загубена година за реформата в здравеопазването

2016 г. е загубена година за реформата в здравеопазването. Тази оценка даде в ефира на Нова ТВ проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Според проф. Начев, започнатото като реформа - национална здравна карта, както и ред други действия са само първи стъпки, от които за да има резултат трябва да се завършат докрай. "За съжаление тази година в резултат на всички тези политически каламбури и политическа криза не се завършиха нещата", коментира той.

Според проф. Начев едно от най-хубавите неща е преориентирането на пациентите към болниците, които държат на качеството. Тази година болница "Св. Екатирана" за пореден път получава наградата от пациентските организации и първото място по удовлетвореност на пациентите.

"За последните две-три години въпреки нелоялната конкуренция на много болници, които плащат на лекари от извънболничната помощ, за да им пращат пациенти, пациентите започнаха да се връщат там, където разбират, че и качеството е по-добро. Тоест за две-три години те успяха да се разочароват от лъскавите високотехнологични болници и започнаха да търсят качеството на прилаганата помощ", коментира проф. Начев.

Според него въпреки добрите действия, предприети през годината в системата на здравеопазването продължава да цари хаос. Пример в това отношение е плащането за отчетена от болниците медицинска дейност, без след това да се проследява качеството на лечението на пациентите.

"Тук няма ред и правила. Ако има ред и правила, тогава първо се осигурява спокойствие за екипите, които работят и комфорт за пациентите. При нас нито се осигурява спокойствие за екипите, нито комфорт за пациентите", заяви проф. Начев.

По думите му пример за липсата на спокойствие на лекарските екипи е надлимитната дейност, който не се заплаща от касата. Така болница "Св. Екатерина" за първите 11 месеца има 450 хиляди по-малко разходвани средства. "По-малко от лимита сме усвоили, защото не сме искали да лъжем, ако искахме можехме да отчитаме каквото си искаме, да стигнем лимита. Последният месец имаме над лимита - Надзорния съвет на касата казва - не, не може да се платят", посочи проф. Начев.

Като цяло по отношение на болниците в столицата за първите 11 месеца от годината Столичната здравна каса има седем милиона по-малко от лимитите, които са определени, но не са платени на болниците. "За последния месец и половина искат 2,5 млн. лв., които са в повече и са в резултат на повече спешни пациенти - те не са резултат от това, че сме сетили да работим на края на годината, Надзорния съвет казва - не и което е най-страшното и двамата представители на профсъюзите се съгласяват с това, че не трябва да им се плаща", коментира ситуацията директорът на най-голямата кардиологична болница в страната проф. Генчо Начев.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    2 -1
    14:06, 24 дек 2016
    Такова бойкотиране отдавна не е имало и е ясно защо. Лекарите скочиха срещу реформите на Петър Москов защото предприетото от него ограничава кражбите и далаверите им. Наученият да краде и изнудва няма как да бъде спрян и ограничен, ако не го настъпи здраво закона. Браво на министъра.За първи път от 27 години нещо добро в здравеопазването се случва, което да е полезно за пациентите. Опитаха се да го изкарат какъв ли не, даже луд, но хората го харесват и му вярват. В България свестните ги считат за луди.и колективно ги потапят в блатото, където се намират великите разсипници на демокрацията. - богати, безхаберни и нагли, защото съдебната система ги закриля. Отвратително е това, дето се случва, а БСП ликува, защото успява да си играе играта.
  • 2
    Ре
    реалист
    2 -1
    18:08, 24 дек 2016
    БСП и ДПС не искат да има реформи за да могат да крадат те и за това искат подмяна .Защото видяха че нещата се променят и им секва кранчето контрабандата енергетиката здравната система но народа е наивник и там ни е проблема
Последни новини