Протоколите на хроничноболните се удължават служебно до 30-ти април

Протоколите на хроничноболните пациенти с лекарствена терапия за скъпоструващо лечение се удължават служебно до 30 април 2021 година. Мярката е във връзка с пандемичната обстановка в страната. Така тези пациенти не е необходимо да презаверяват изтичащи документи, информираха от РЗОК-Хасково.

Не е необходимо пациентите да посещават и лекуващия лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка, а могат да ги получат без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти.

Задължително условие, за да получат лекарствата си без рецепта обаче е те да бъдат взети от същата аптека, от която са ги получили последния път.

От началото на годината инсулинозависимите пациенти също не презаверяват в РЗОК протоколи за тест-ленти за отчитане нивото на кръвната захар. Ангажимент на лекуващия лекар е да прецени кога лицето има право на следващо изписване според специфични критерии.

Ако в рецептурната книжка няма възможност за вписване на нови данни, се допуска допълването със страници по образец в аптеката, без да е необходимо посещение на общопрактикуващия лекар.

При необходимост от заверка на нова рецептурна книжка или вписване на нова диагноза в рецептурната книжка е достатъчно посещение само при личния лекар.

Създадена е организация за подаване на информацията от ОПЛ в РЗОК.

Изпълнителите на първична и специализирана извънболнична медицинска помощ и аптеките са информирани за новостите от РЗОК-Хасково.

При нарушаване на правата им или при въпроси, пациентите могат да подават сигнали и запитвания на е-mail: signal@has.nhif.bg.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини