Ново огнище на птичи грип във Видинско село

Ново, четвърто огнище на инфлуенца по птиците е установено във видинското село Водняннци. В района са забранени продажбата на домашни птици и ловът на пернати.

Очакват се резултатите от референтна лаборатория, за да се установи типа на вируса, тъй като единият от тях е опасен и за хората. За случаите на инфлуенца по птиците е уведомена Регионалната здравна инспекция. 

При намерен по река Дунав край Видин мъртъв лебед преди 10 години беше установен първият случай на птичи грип в страната. Тогава не беше допуснато разпространението на болестта сред домашните птици. 

Преди три дни бяха констатирани три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле (Пловдивско).

Днес стана ясно, че за повторен анализ са изпратени и проби на мъртви птици от село Гомотарци. Първоначалните резултати не са доказали вируса, но е установена висока смъртност сред птиците в частно стопанство. 

След заседание на областната епизоотична комисия бяха наложени мерки за недопускане на разпространението на болестта. Определена е трикилометрова предпазна зона, която обхваща град Видин и село Новоселци и десеткилометрова зона за наблюдение, съобщи заместник-кметът Цветан Асенов.

Забраняват се продажбата и придвижването на домашни птици, както и ловът на пернат дивеч. Заради опасност от разпространение на болестта, която лесно се пренася, е наложена и забрана за достъпа на външни лица и любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. 

Кметове по места ще трябва да опишат броя и видовете птици в домашните стопанства. В селищата на територията на общината ще се извършват периодични клинични прегледи на домашните птици. Ще се проверяват мерките за биосигурност в птицевъдните обекти. 

При повишена смъртност сред птиците, стопаните ще трябва да уведомят незабавно кметовете или ветеринарните лекари. Птиците не бива да се допускат вън от дворовете, а водоплаващите да се отглеждат отделно от другите. Фуражът за тях трябва да е на закрито. 

Органите на МВР и дирекция "Автомобилна администрация“ ще съдействат за извършване на съвместен контрол с Областната дирекция по безопасност на храните. Служителите на Държавното горско стопанство и членове на Ловно-рибарския съюз ще трябва да уведомят дирекцията, ако намерят мъртви птици или установят отклонение от нормалното им поведение. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини